<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Colombia roepen op tot gebed voor vrede

KN Redactie 6 oktober 2016
image
Foto: AP

De bisschoppen van Colombia hebben de bevolking opgeroepen te blijven bidden voor de vrede.

Akkoord ging te ver

Het vredesakkoord werd met een minieme meerderheid via een volksreferendum verworpen. Vooral de amnestieregeling voor de rebellen, die moordden, plunderden, ontvoerden en in drugs handelden, ging velen te ver.

Bidden voor vrede

“Als Kerk is het onze opdracht om alle Colombianen uit te nodigen voor vrede te bidden. Vrede is voor alles een geschenk, een genade van God, en ook onze taak. Daarom moeten wij blijven bidden en werken”, aldus de voorzitter van de Colombiaanse bisschoppenconferentie, aartsbischop Luis Augusto Castro Quiroga.

Werken aan verzoening

Hij benadrukte dat zowel FARC-leider Timoleón Jiménez als president Juan Manuel Santos hebben gezegd het vredesproces te willen voortzetten. Het is belangrijk, aldus de aartsbisschop, te werken “aan politieke verzoening en aan de andere kant aan persoonlijke verzoening”.

Betere vrede

Mgr. Castro maande de Colombianen niet te vervallen in bittere verwijten tegenover degenen die tegen het akkoord stemden. “Velen stemden niet tegen omdat zij tegen vrede zijn, maar omdat zij een betere, meer gestructureerde vrede willen, waarin niet zoveel wordt weggegeven aan de guerrilla’s. Vooralsnog geloof ik dat, ondanks alles, alle Colombianen verzoening nodig hebben.”

Kalme dialoog nodig

Nu het akkoord is verworpen is er een “kalme, positieve dialoog nodig”.
Volgens hem “kan daar daaruit iets heel goeds komen, zoals een serie bijdragen om het vredesakkoord te verbeteren en weer voor het vredesproces te werken.”

Vrede willen we allemaal

“Alle Colombianen willen vrede. Het probleem is niet of mensen vrede willen of niet. Dat willen wij allemaal. Maar sommigen denken dat er een beter akkoord mogelijk is dan wat er lag en stemden daarom tegen.”

Ontwapening

Het vredesakkoord kwam na vier jaar onderhandelen tot stand. Afgesproken werd dat enkele FARC-leiders deel zouden uitmaken van de regering in ruil voor ontwapening en het afzweren van ontvoeringen en drugssmokkel

Te soepel

Veel Colombianen vonden het akkoord te soepel tegenover de FARC. Rebellen die hun misdaden toegaven zouden slechts licht gestraft worden.
Sinds het ontstaan van de FARC in 1964 vonden 260.000 mensen de dood. Miljoenen gingen op de vlucht. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.