<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen tegen leger bij de grens VS-Mexico

KN Redactie 7 april 2018
image
(Foto: VS)

Zowel Amerikaanse als Mexicaanse bisschoppen zijn tegen het plan van president Trump om militairen de grens met Mexico te laten bewaken.

“De nieuwe maatregelen aan de grens zijn opnieuw een zinloze actie en een schande voor de regering”, tweette aartsbisschop Gustavo Garcia-Siller van het Amerikaanse bisdom San Antonio.

On-Amerikaans

“Deze maatregelen weerspiegelen onderdrukking, angst, de perceptie dat iedereen een vijand is, en een zeer duidelijke boodschap: we geven niets om iemand anders. Dit is niet de Amerikaanse geest”, aldus de bisschop.

Situatie kritiek

De Amerikaanse president Donald Trump maakte woensdag bekend dat hij de Nationale Garde in wil zetten. “De situatie aan de grens is nu kritiek geworden. De wetteloosheid die aan onze zuidgrens voortduurt, is fundamenteel onverenigbaar met de veiligheid, veiligheid en soevereiniteit van het Amerikaanse volk. Mijn regering heeft geen andere keuze”, aldus Trump.

Historisch laag

Zowel president Obama als Bush stuurden de Nationale Garde naar de grens, maar critici vragen zich af waar deze actie voor nodig is nu het aantal illegale immigranten sinds 1971 niet meer zo laag is geweest.
Ook de Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft zich uitgesproken tegen de militarisering van de grens. Zij vreest voor nog meer slachtoffers.

Zucht naar drugs

Bisschop Mark Seitz van El Paso wijst erop dat vele mensen hun land ontvluchten vanwege drugsbendes die “zwemmen in het geld door onze onstilbare zucht naar drugs”.
Hij wijst erop dat velen asiel zoeken en zich beroepen op internationale wetten “waar ons land een hoofdrol in heeft gespeeld om te garanderen dat mensen die vervolging en geweld ontvluchten een veilig heenkomen kunnen vinden.”

Hypocriet

“Zijn we zo bang en hypocriet geworden dat we van een land als Libanon verwachten dat het 30% van de Syrische bevolking accepteren terwijl wij zelf nog niet eens minder dan één procent toelaten van degenen die landen ontvluchten met de hoogste moordcijfers ter wereld?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.