Zowel Amerikaanse als Mexicaanse bisschoppen zijn tegen het plan van president Trump om militairen de grens met Mexico te laten bewaken.
“De nieuwe maatregelen aan de grens zijn opnieuw een zinloze actie en een schande voor de regering”, tweette aartsbisschop Gustavo Garcia-Siller van het Amerikaanse bisdom San Antonio.
“Deze maatregelen weerspiegelen onderdrukking, angst, de perceptie dat iedereen een vijand is, en een zeer duidelijke boodschap: we geven niets om iemand anders. Dit is niet de Amerikaanse geest”, aldus de bisschop.
De Amerikaanse president Donald Trump maakte woensdag bekend dat hij de Nationale Garde in wil zetten. “De situatie aan de grens is nu kritiek geworden. De wetteloosheid die aan onze zuidgrens voortduurt, is fundamenteel onverenigbaar met de veiligheid, veiligheid en soevereiniteit van het Amerikaanse volk. Mijn regering heeft geen andere keuze”, aldus Trump.
Zowel president Obama als Bush stuurden de Nationale Garde naar de grens, maar critici vragen zich af waar deze actie voor nodig is nu het aantal illegale immigranten sinds 1971 niet meer zo laag is geweest.
Ook de Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft zich uitgesproken tegen de militarisering van de grens. Zij vreest voor nog meer slachtoffers.
Bisschop Mark Seitz van El Paso wijst erop dat vele mensen hun land ontvluchten vanwege drugsbendes die “zwemmen in het geld door onze onstilbare zucht naar drugs”.
Hij wijst erop dat velen asiel zoeken en zich beroepen op internationale wetten “waar ons land een hoofdrol in heeft gespeeld om te garanderen dat mensen die vervolging en geweld ontvluchten een veilig heenkomen kunnen vinden.”
“Zijn we zo bang en hypocriet geworden dat we van een land als Libanon verwachten dat het 30% van de Syrische bevolking accepteren terwijl wij zelf nog niet eens minder dan één procent toelaten van degenen die landen ontvluchten met de hoogste moordcijfers ter wereld?”