<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Zuid Afrika vragen Zuma af te treden

KN Redactie 11 april 2017
image
Foto: AP

De bisschoppen van Zuid Afrika hebben president Jacob Zuma gevraagd aftreden te overwegen als onderdeel van de corruptiebestrijding.

Sinds de omstreden president de helft van zijn kabinet ontsloeg is er een golf van kritiek losgebarsten. Vooral het ontslag van de alom gerespecteerde minister van financiën, Pravin Gordhan, heeft tot verontwaardiging geleid omdat hij de corruptie bij de regering wilde bestrijden.
Dat het land sindsdien niet meer kredietwaardig wordt geacht heeft de publieke onvrede alleen maar versterkt.

Vertrouwen kwijt

“Wij herinneren president Zuma er met alle respect aan dat hij is gekozen om alle Zuid Afrikanen te dienen”, aldus de brief van de Zuid-Afrikaanse bisschoppenconferentie.
“Het lijkt erop dat hij het vertrouwen van vele van zijn meest naaste collega’s verloren heeft, evenals dat van talloze maatschappelijk organisaties. Hij zou zijn positie ernstig moeten overwegen en niet bang moeten zijn om met moed en nederigheid in het belang van de natie te handelen”, aldus de bisschoppen.

ANC-bestuur achter Zuma

Zij wijzen er ook op dat alleen het aftreden van de president “geen volledige oplossing is, omdat de corruptie tot op ieder niveau moet worden bestreden.”
Jacob Zuma is president sinds 2009 en zijn termijn duurt tot 2019. Daarnaast is hij sinds 1994 de leider van het ANC, de grootste partij in Zuid Afrika. Hoewel ook binnen de partij de roep om aftreden klinkt heeft het dagelijks bestuur zich achter Zuma geschaard.

Oproep

De bisschoppen hebben het partijbestuur opgeroepen zich “serieus en effectief in te zetten om corruptie en vriendjespolitiek op alle bestuursniveaus te bestrijden”.
“Wij hebben vertrouwen in de leiders van beide nobele instituties, het parlement en het ANC en wij vertrouwen dat zij op zullen treden en beslissend, moedig en eerlijk leiderschap zullen tonen.” (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.