<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Bolivia op weg naar totalitaire dictatuur’

KN Redactie 8 december 2017
image
(Foto: Matthew Straubmuller ccby)

De katholieke Kerk van Bolivia vreest dat het land afglijdt naar een totalitaire dictatuur.

Eerder had de bevolking zich in een referendum uitgesproken tegen een dergelijke grondwetswijziging. Volgens de Boliviaanse grondwet kon een president maximaal twee termijnen dienen.

Breuk

Deze stap betekent, 35 jaar nadat het Boliviaanse volk democratie kreeg, een stap terug, schrijven de bisschoppen in een verklaring. De breuk met het respect voor de wet, de instituties en de scheiding der machten open de weg naar totalitarisme.

Voorstel van eigen partij

Eind november gaf het Constitutioneel Hof zittend president Evo Morales groen licht om zich voor de derde keer kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen terwijl de grondwet dat verbiedt. Het Hof honoreerde daarmee een voorstel dat door Morales’ eigen partijgenoten, de socialistische MAS-partij, was ingediend om de grondwet te wijzigen.

Meerderheid kiezers tegen

Een eerder voorstel om de grondwet via een referendum te veranderen ten gunste van een derde termijn voor Morales werd vorig jaar door een kleine meerderheid van de kiesgerechtigden afgewezen.
Door de wijziging kan Morales bij een verkiezingsoverwinning in 2019 opnieuw aantreden. Hij regeert het land sinds 2006. Voorafgaand aan het besluit van het Constitutioneel Hof heeft de oppositie fel geprotesteerd en verweet zij de regering de wil van de kiezers te minachten. (KN/KNA)