fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bossche hulpbisschop legt deel bestuurstaken neer

Peter Doorakkers 12 maart 2020
image
Mgr. Rob Mutsaerts Foto: KN - Jan Peeters

Hulpbisschop Rob Mutsaerts legt een deel van zijn bestuurlijke taken binnen het bisdom Den Bosch neer. Bisschop Gerard de Korte willigde een verzoek daartoe in.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde en door beiden ondertekende brief aan de katholieken in het bisdom Den Bosch.

Intensieve gesprekken over ‘indringende vraag’

Daarin schrijft De Korte dat de twee in de afgelopen tijd verschillende intensieve gesprekken over Mutsaerts’ “indringende vraag waarop ik niet gemakkelijk ja heb gezegd”.

In die gesprekken werd “duidelijk dat het voor de hulpbisschop beter is wanneer hij deels geen bestuurlijke verantwoordelijkheid op het niveau van het bisdom meer hoeft te dragen”.

Weg uit bisdomstaf en priesterraad

Mgr. Mutsaerts zal geen lid meer zijn van de bisdomstaf en de priesterraad. Ook zal hij de vergaderingen van het kathedraal kapittel, een adviesraad van de bisschop, niet meer bijwonen.

Wel blijft hij onder meer bisschoppelijk vicaris voor beheerszaken, vormheer en waarnemend deken en pastoor in het bisdom. “Hij zal ook pastorale en representatieve taken verrichten en de contacten met de nieuwe bewegingen blijven behartigen.”

‘Respect voor wederzijdse eigenheden en verschillen’

Op de aanleiding en inhoud van de gesprekken zullen beiden verder niet ingaan, meldt de brief.

“Wij mogen elkaar persoonlijk en wij respecteren onze wederzijdse eigenheden en verschillen. Bekend mag zijn dat wij verschillen in onze kijk op de ontwikkelingen binnen de Kerk en dat wij de voorkeur geven aan andere accenten als het gaat om het bestuur van het bisdom.”

Zo hadden beide bisschoppen een andere kijk hadden op de vorig jaar in Rome gehouden Amazonesynode.

‘Uiting van vertrouwen’

De Korte en Mutsaerts ondertekenden de brief gezamenlijk, “vanuit ons wederzijds respect”.

“Dat doen wij nadrukkelijk gezamenlijk als uiting van ons vertrouwen dat deze bestuurlijke wijziging de onderlinge verbondenheid binnen ons bisdom niet zal verstoren.”

Vraag om gebed

Ook vragen ze om gebed voor zichzelf en het bisdom Den Bosch. “Want voor ons beiden staat Christus centraal in ons leven en behoort de levende Heer ook in ons gehele bisdom een centrale plaats te hebben. Rondom Hem zijn wij immers samen Kerk.”

>> Lees hier de hele brief.