<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Synodale bijeenkomst Den Bosch smaakt naar meer: ‘Op deze manier wordt iedereen gehoord’

Emma Koevoets 4 maart 2024
image
De synodale bijeenkomst 'Kom om de tafel' werd op 2 maart 2024 gehouden in het Sint-Janscentrum in Den Bosch. Foto: Monique de Witte - Van den Haak

Op zaterdag 2 maart vond de landelijke synodale bijeenkomst ‘Kom om de tafel’ plaats, georganiseerd door Luisterend op Weg. 120 deelnemers uit alle bisdommen kwamen samen om te discussiëren over het bevorderen van een meer synodale en missionaire kerk.

Met als centrale vraag ‘Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire kerk zijn?’ werden vier thema’s besproken die zijn vastgesteld door de landelijke werkgroep van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Daarbij werd een methodologie gehanteerd vergelijkbaar met die van de bisschoppensynode in Rome in oktober 2023. Deze methode legt de nadruk op luisteren naar elkaar zonder discussie of debat.

Veel vrouwelijke deelnemers

120 mensen – want meer plekken waren er niet – uit alle bisdommen namen deel aan de bijeenkomst in het Sint-Janscentrum, waaronder veel vrouwen met een actieve rol in het kerkelijk leven, religieuzen en enkele geïnteresseerde mannen. Ook bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden en bisschop Gerard de Korte van Den Bosch waren aanwezig als deelnemers.

Laetitia van der Lans, vertegenwoordiger van het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) en medeorganisator van de bijeenkomst, vertelt: “Er waren iets meer vrouwen dan mannen, maar dat was niet met opzet. Dat kwam ook wel omdat wij als NKV veel over de bijeenkomst gecommuniceerd hebben. Ik denk dat ruim 65 procent vrouw was.”

Thema’s naar keuze

Voorafgaand aan de bijeenkomst konden deelnemers twee van de vier verschillende thema’s om aan deel te nemen: ‘Ons gedoopt zijn als basis van ons Kerk-zijn’, ‘Vorming in een missionaire Kerk’, ‘Deelname aan een verwelkomende Kerk’, en ‘Vrouwen in het leven en de zending van de Kerk’.

image
In het Sint-Janscentrum waren twaalf tafels opgesteld waaraan de gesprekken plaatsvonden met een gespreksleider en een notulist. Foto: Monique de Witte - Van den Haak

De dag was opgedeeld in een ochtend- en een middaggesprek, waarbij de gekozen thema’s uitvoerig werden behandeld. Deelnemers hadden dus de kans om zich te verdiepen in de onderwerpen die hen het meest interesseerden en waar zij graag aan wilden bijdragen.

Volgens Ignatiaanse traditie

In het Sint-Janscentrum waren twaalf tafels opgesteld, waaraan de gesprekken plaatsvonden. Elke tafel bood plaats aan ongeveer acht à tien mensen met een gespreksleider en een notulist.

De gespreksleiders waren vertrouwd met de synodale gespreksmethode zoals die ook in Rome wordt gehanteerd. De gespreksleiding werd verzorgd door het Platform Ignatiaanse Spiritualiteit en de Gemeenschap Christelijk Leven.

Elk gesprek bestond uit drie fases. Iedere deelnemer kreeg drie minuten spreektijd, waarna er een minuut stilte volgde om de woorden te laten bezinken. Vervolgens deelden de deelnemers wat hen had geraakt in de verhalen van anderen.

In de laatste fase werd besproken wat men wilde meegeven aan de synode in 2024, wat het uiteindelijke doel van de gesprekken was. Tussen de twee rondes was er een pauze met een eenvoudige lunch.

‘Totaal divers’

Wat er precies is gezegd tijdens de gesprekken, daarover kan Van der Lans niet naar buiten treden. “Per tafel wordt er een verslag gemaakt. Die verslagen worden allemaal weer bij elkaar gebracht en overgedragen aan de bisschoppenconferentie om mee te geven aan de synode.”

De dingen die per thema besproken en gezegd werden, waren wel heel uiteenlopend volgens Van der Lans. “Het was totaal divers. Iedereen had totaal verschillende invalshoeken. En dat maakte het zulke rijke gesprekken. Alles kwam er samen. Er zijn mensen met heel veel hoop, anderen zijn cynisch. Op deze manier wordt in ieder geval iedereen gehoord.”

Vervolg

Dat de manier van gespreksvoering succesvol was, bleek ook uit de feedback na de bijeenkomst. Zo vernam Van der Lans dat veel mensen van plan waren dergelijke bijeenkomsten ook op parochieniveau te organiseren.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Het smaakt wel naar meer om met zo’n divers gezelschap zo met elkaar in gesprek te zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat hier een vervolg aan gegeven wordt.”

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke gebedsdienst in de kapel van het Sint-Janscentrum, gevolgd door de mogelijkheid tot napraten in de refter onder het genot van een hapje en een drankje.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.