<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Assyrische christenen in Turkije weer onder druk

Benoit Lannoo 15 januari 2020
image
Fotomontage van monnik Aho Sefer Bileçen voor het Mor Jacob-klooster.

In het zuidoosten van Turkije ondergaat de kleine christelijke minderheid weer allerlei pesterijen. Monnik Aho Sefer Bileçen van het Mor Jacob-klooster zat net vier dagen achter de tralies.

De Assyrische Federatie Nederland zegt zeer bezorgd te zijn om “de systematische onderdrukking van Assyriërs in het Midden-Oosten”.

Drie christenen opgepakt

Ze doet dit na de arrestatie van drie christenen in de regio van Tur ‘Abdin in Zuidoost-Turkije, waar de christelijke gemeenschap sinds een vijftiental jaren nochtans langzaam terug opleeft.

Een van hen was de Syrisch-orthodoxe priester-monnik Aho Sefer Bileçen. Doordat hij werd opgepakt, was er zondag voor het eerst in lange tijd geen viering in het eeuwenoude Mor Jacob-klooster, dat vlakbij de Syrische grens ligt.

De andere twee arrestanten waren burgemeester Jozef Yar van het nabije dorpje Arkah en Musa Taștekin, een inwoner van de streek.

Beschuldigd van steun aan PKK

Ze werden ervan beschuldigd een voormalig PKK-lid voedsel gegeven te hebben, terwijl alle steun aan PKK-militanten in Turkije streng verboden is. Alle drie ontkennen ten stelligste het betrokken PKK-lid te kennen.

Volgens de advocaat van de monnik werd nooit enig bewijs voorgelegd voor de beschuldigingen.

Weer vrijgelaten

Uiteindelijk werden eerst Yar en Taștekin weer vrijgelaten. Dinsdagmiddag kwam ook monnik Aho na vier dagen weer vrij, maar hij blijft wel verdacht.

Wie aan de basis van de beschuldigingen aan zijn adres ligt, weet niemand: zijn het Turkse nationalisten of lokale Koerden die met hen samenspannen?

‘Arrestaties zijn alarmerend signaal’

“Deze arrestaties vormen een alarmerend signaal voor de lokale bevolking”, zegt Kuryakos Ergün van de Mor Gabriel Foundation in Tur ‘Abdin.

Ook voorzitter Yuhanna Aktaș van de Mardin Assyrians Union begrijpt niet dat een priester werd opgepakt. In een klooster, benadrukt hij, geldt een traditie van gastvrijheid, zonder van elke gast eerst het doopceel te lichten.

“Dat de overheden een monnik uit zijn klooster halen en achter de tralies stoppen, maakt ons zeer bezorgd voor de toekomst”, zeggen Ergün en Aktaș in koor.

Meer pesterijen

Deze arrestaties zijn niet de enige pesterijen die de christenen in de regio onlangs te verduren kregen.

Deze zomer nog werden verschillende landerijen van christenen in brand gestoken. Ook moesten zevenhonderd olijfbomen van het beroemde Saffraan-klooster net ten zuidoosten van Mardin eraan geloven.

Berg van de dienaren van God

Tur ‘Abdin is Aramees voor ‘Berg van de dienaren (van God)’. Tot in de jaren zestig huisden er in het heuvelland meer dan dertigduizend Syrisch-orthodoxe christenen van Aramese origine.

Er waren in de wijde omgeving ook een zeventigtal kloosters en pleisterplekken van christelijke kluizenaars.

Zelf hanteren deze christenen doorgaans de Griekse term Suryoye (‘Syriërs’), wat met ‘Assyriërs’ wordt vertaald. Hun neo-aramese dialect, het ‘Turoyo’, wordt door de Turkse overheid niet erkend.

Systematisch gediscrimineerd

In het laatste kwart van de voorbije eeuw werd deze minderheid systematisch gediscrimineerd. Ook de socio-economische ellende in de regio joeg velen van hen op de vlucht naar het Westen.

De Assyriërs zijn daarnaast al jarenlang een speelbal tussen Turkse nationalisten en rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Die wordt onder meer door Turkije als terroristische beweging beschouwd. Tot 2002 gold zelfs een permanente noodtoestand in de regio.

Gezinnen keerden terug, kloosters door overheid gerestaureerd

Maar de voorbije jaren keerden verschillende gezinnen terug naar christelijke dorpen rond de stad Mardin. De Turkse overheid heeft trouwens – niet zonder de nodige media-propaganda – zeven kloosters laten restaureren, zodat er weer monniken konden intrekken.

Klooster op werelderfgoedlijst Unesco

Eén pronkstuk is het Mor Jacob-klooster, gelegen op een rotsachtige heuvel op 250 meter van de Syrische grens. Nadat de restauratie ervan in 2014 afgerond was, plaatste de Unesco het klooster op de Werelderfgoedlijst

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.