<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Europese bisschoppen organiseren gebedsestafette voor vrede en de synode door heel Europa

Emma Koevoets 20 februari 2024
image
Mensen hielden een Oekraïense vlag omhoog nadat paus Franciscus pleitte voor gebeden voor vrede tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie op 23 augustus 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) organiseert een gebedsestafette door Europa tijdens de Veertigdagentijd. Alle 39 deelnemende landen dragen deze periode een Mis op voor de synode en slachtoffers van de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten.

Dit is de vierde keer dat de CCEE een eucharistische gebedsestafette organiseert, gericht op het bevorderen van vrede.

De gebedsestafette begon op Aswoensdag, 14 februari, in Albanië en zal zich voortzetten door heel Europa. De afsluiting van het initiatief staat gepland op 28 maart in Hongarije.

Beurt aan Nederland

Op zaterdag 9 maart vervult de Nederlandse kerkprovincie haar deelname. De gelegenheid om mee te bidden voor vrede en voor de synode is niet beperkt tot thuis, maar strekt zich uit tot alle Nederlandse bisdommen.

De dag begint met een vroege Mis om 8.30 uur in de St. Janskathedraal van het bisdom Den Bosch. De laatste gebedsdiensten voor deze intenties worden in de avond om 19.00 uur gehouden in het Aartsbisdom Utrecht en het bisdom Roermond.

Alle plaatsen en tijden voor de eucharistievieringen in Nederland zijn de te vinden op rkkerk.nl.

24 uur voor de Heer

Vanwege de gedeeltelijke overlap met ‘24 uur voor de Heer’ op 8 en 9 maart 2024, zal in sommige bisdommen na de Mis voor de synode en voor vrede tijd worden vrijgemaakt voor (eucharistische) aanbidding van het Allerheiligste Sacrament.

Sinds 2015 zijn de ‘24 uur voor de Heer’ jaarlijks een vast onderdeel van de Veertigdagentijd, als een voorbereiding op Pasen.

Belangrijk onderdeel

Dit initiatief werd geïnitieerd door paus Franciscus in de bul Misericordiae vultus, waarin hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid uitriep. Sindsdien vormt het evenement elk jaar een belangrijk onderdeel van de vastentijd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Meer informatie over aanvullende gebedsmomenten in het kader van ‘24 uur voor de Heer’ is te raadplegen op de websites van de bisdommen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.