Met het prikken van data komt de afsluitende bijeenkomst van het synodale proces steeds dichterbij. Ook gaan gespecialiseerde studiegroepen zich buigen over de prangende vragen die op die bijeenkomst beantwoord moeten worden.
De tweede en laatste synodale bijeenkomst zal op 2 oktober beginnen en op de 27ste van die maand afgesloten worden, heeft het Vaticaan bekendgemaakt. Voor aanvang zullen alle deelnemers – bisschoppen en leken – een tweedaagse spirituele retraite houden.
Paus Franciscus heeft zaterdag ook bekendgemaakt dat er studiegroepen worden opgericht die een aantal vragen, die uit de eerste synodesessie naar voren zijn gekomen, onder de loep zullen nemen. Deze studiegroepen zullen gevormd worden door een aantal Romeinse dicasteries en door het algemene secretariaat van de synode.
Volgens paus Franciscus bleken er tijdens de eerste synodebijeenkomst een aantal onderwerpen te zijn waar meer theologisch, kerkrechtelijk en pastoraal onderzoek voor nodig is. De nieuwe studiegroepen moeten die thema’s dus gaan uitdiepen.
Wie de leden van die studiegroepen zullen worden – en vooral belangrijk: welke thema’s zij gaan behandelen – is nog niet bekend. Wel bieden het samenvattingsdocument dat na de eerste synodebijeenkomst is gepubliceerd en de ‘routekaart’ die het synodesecretariaat voor de eindfase heeft getekend, aanknopingspunten voor gegrond giswerk.
In die twee documenten werden onder meer een ‘herziening’ van het kerkelijk recht, de vorming van priesters en seminaristen en de verhoudingen tussen bisschoppen en religieuze ordes aangemerkt als punten die “meer reflectie” behoefden. Hetzelfde geldt voor de vraag of vrouwen tot diaken gewijd zouden moeten kunnen worden.
Paus Franciscus heeft ook zes adviesgevers aangesteld, die het secretariaat van de synode zullen bijstaan. De drie mannen en drie vrouwen zijn allemaal theoloog en komen uit Europa, Australië en Noord- en Zuid-Amerika.
Onder hen is ook een Belg: Alphonse Borras, bisschoppelijk vicaris in het bisdom Luik. Hij was ook een van de zes Belgen die bij de eerste synodebijeenkomst in Rome waren.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.