<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Voormalige Byzantijnse kerk binnenkort een moskee

KNA 13 februari 2024
image
De Chorakerk in Istanbul heet voortaan de Kariye-moskee. Foto: Darwinek - Wikimedia Commons

De islamiseringspolitiek in Turkije gaat door: opnieuw wordt een historische kerk in Istanbul in gebruik genomen als moskee. In het geval van de wereldberoemde Hagia Sophia leidde dit in 2020 tot internationale protesten.

De voormalige kerk die nu een moskee wordt is de Chorakerk, wereldberoemd om zijn fresco’s. Dat meldde de Vaticaanse nieuwsdienst Fides op basis van berichten in de Turkse media.

Tapijten bedekken fresco’s

De toekomstige Kariye-moskee werd voorheen 79 jaar lang gebruikt als museum. Het is de bedoeling dat de moskee op 23 februari zijn deuren opent voor islamitische vrijdaggebeden.

Volgens Fides worden de fresco’s niet overschilderd maar bedekt met speciaal gemaakte rode tapijten. De kerk, die in het noordoosten van het oude stadscentrum ligt, wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse architectuur ter wereld.

Eerder ook al een moskee

De Chorakerkgaat gaat terug tot een klooster uit de 6e eeuw, dat in de 12e eeuw werd uitgebreid met de kerk. Na de Ottomaanse verovering van Constantinopel in 1453 werd de kerk in 1511 omgebouwd tot moskee. De fresco’s, die onder andere de Menswording van Christus uitbeelden, werden bedekt met kalk maar niet vernietigd.

image
Eén van de beroemde mozaïeken in de Chorakerk: Christus Pantocrator. Foto: brewbooks - Wikimedia Commons

Na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gerestaureerd door Amerikaanse experts en vanaf 1945 gebruikt als museum. Vanaf 1958 was het een staatsmuseum. Dit besluit werd vier jaar geleden ongedaan gemaakt door de regering van president Recep Tayyip Erdogan, en de definitieve verbouwing staat nu voor de deur.

Protesten

In juli 2020 had de regering Erdogan de wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul al omgebouwd van museum tot moskee. Daarmee kwam de regering tegemoet aan een eis van Turkse moslimfundamentalisten en nationalisten, maar internationaal leidde het besluit tot felle protesten.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.