<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschop Van den Hout: ‘We moeten de rechten van vluchtelingen erkennen’

Luuk van den Einden 4 april 2022
image
Bisschop Ron van den Hout reisde vorige maand naar Griekenland om met eigen ogen te zien hoe het met de vluchtelingenopvang in het land gesteld is. Foto: KN - Jan Peeters

Bisschop Ron van den Hout reisde vorige maand met de Nederlandse Raad van Kerken naar Griekenland om te zien hoe het daar met de vluchtelingenopvang gesteld is. Die blijkt zeven jaar na de vluchtelingencrisis nog altijd te wensen over te laten.

Van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden, maakte in zijn hoedanigheid van bisschop-referent voor missie deel uit van het reisgezelschap van de Nederlandse Raad van Kerken. Het negenkoppige gezelschap, met daarin vertegenwoordigers van diverse kerkgenootschappen, deed van 13 tot 18 maart de Griekse steden Thessaloniki en Athene aan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschop bezocht een vluchtelingenkamp en diaconale projecten en voerde gesprekken met plaatselijke kerkleiders, leden van hulporganisaties en journalisten die over vluchtelingenkwesties berichten.

Als een fort ommuurd

In een podcast van Katholiek Leven blikt bisschop Van den Hout terug op de reis. De opvang van vluchtelingen is in Griekenland, ruim zeven jaar na de initiële vluchtelingencrisis van 2015, nog altijd verre van ideaal: zo golden er voor de mensen in het kamp dat hij bezocht strenge regels en mochten ze het als een fort ommuurde kamp niet zomaar verlaten.

Mensenrechten worden in de Griekse omgang met vluchtelingen vaak niet gerespecteerd, aldus de bisschop. Zo wordt een asielaanvraag doen lastig gemaakt. “Het asiel hoeft niet verleend te worden, maar je moet je wel kunnen melden. Mensen hebben het recht om een aanvraag te kunnen doen.”

Besef van hulp

“We zijn ook in een Grieks-orthodoxe parochie in Thessaloniki geweest die in het verleden ontstaan is doordat christelijke vluchtelingen van elders zich daar vestigden”, vertelt Van den Hout. “Men weet in Griekenland dat het land een geschiedenis heeft van vluchtelingen ontvangen en vluchtelingen zijn. Dus het besef dat men mensen die nu vluchteling zijn moet helpen, is er sterk, heb ik gemerkt.”

In Griekenland zijn sinds 2014 meer dan een miljoen vluchtelingen aangekomen, vooral over de zee en over de landgrens met Turkije. Het betreft vooral Syriërs, Irakezen en Afghanen. Het aantal migranten in Griekenland is sinds het begin van de vluchtelingencrisis wel sterk afgenomen; momenteel vangt het land er nog een kleine veertigduizend op, schat Stichting Vluchteling.

Rechten erkennen

De opvang en herverdeling van vluchtelingen is in Europa al langer een discussiepunt, dat door de oorlog in Oekraïne opnieuw enorm actueel is geworden. Op 18 maart publiceerden de Nederlandse bisschoppen een pastorale brief over dat onderwerp; Vluchtelingen mogen een beroep op ons doen luidde de titel van die brief.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Als gelovigen moeten we de rechten van vluchtelingen erkennen”, zegt bisschop Van den Hout, verwijzend naar het Oude Testament. “We zijn zelf namelijk ook vluchteling geweest.”

Bron: RK Kerk

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.