De Filipijnse bisschoppen luiden de noodklok: net zoals Hongkong glijden ook de Filipijnen af naar een dictatuur, stellen zij in een pastorale brief.
“We vragen de wereld om voor ons te bidden: de nieuwe antiterrorismewetgeving van de Filipijnen vernietigt de fundamentele vrijheden van de bevolking”, schrijven de bisschoppen.
Volgens de bisschoppenconferentie lijken de huidige ontwikkelingen op die van 1972, tijdens de opkomst van dictator Ferdinand Marcos.
Kardinaal Charles Maung Bo uit Myanmar, voorzitter van de Aziatische Bisschoppenconferentie, deed recent een internationale oproep om te bidden voor Hongkong, waar heftige protesten gaan zijn tegen nieuwe Chinese veiligheidswetgeving.
China beweert dat de inwoners van Hongkong niets te vrezen hebben van de nieuwe wet, zolang ze niet betrokken zijn bij activiteiten die de nationale veiligheid in gevaar brengen.
Die redenatie klinkt de Filipino’s akelig bekend in de oren, stelt de voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie, Pablo Virgilio David, “omdat wij ons in een soortgelijke situatie bevinden”.
De Filipijnse regering negeert volgens hem de vele kritiek op de nieuwe wet. “De druk van bovenaf lijkt zwaarder te wegen dan de stemmen van onderaf”, aldus David.
Deze wet onderstreept volgens David de vervaging van de grenzen tussen de wetgevende en de uitvoerende macht. Ze wordt door verschillende groepen aangevochten bij het Hooggerechtshof.
Op 20 juli reageerde Salvador Panelo, juridisch adviseur van president Rodrigo Duterte. Volgens hem schendt de brief van bisschop David de scheiding tussen Kerk en staat. Daarnaast bekritiseert hij de oproep tot gebed.
David kreeg daarop bijval van een collega-bisschop, die erop wees dat het feit dat iemand bisschop is, niet betekent dat hij geen politieke en burgerrechten meer heeft. “Als onze bisschoppelijke brief werkelijk tot geweld oproept, moeten ze ons aanklagen. We dagen ze uit.”
Volgens hem was de brief niet bedoeld om het Hooggerechtshof onder druk te zetten, maar om het bewustzijn onder de katholieken te vergroten van de problemen waar de Filipijnen voor staan.
Volgens David respecteren de bisschoppen het Hooggerechtshof als “de hoogste instantie, die onafhankelijk zou moeten zijn wanneer we als een democratie blijven functioneren. We hopen en bidden dat zowel de volksvertegenwoordiging als de rechtspraak als onafhankelijke instanties blijven functioneren, zoals het in de grondwet is vastgelegd”.
Bronnen: AsiaNews, Catholic News Service
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.