fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschoppen: Filipijnen glijden af naar dictatuur

Roel Weerheijm 22 juli 2020
image
De Filipijnse president Duterte. Zijn nieuwe veiligheidswet wordt fel bekritiseerd, onder meer door de Kerk. Foto: CNS Photo - Eloisa Lopez, Reuters

De Filipijnse bisschoppen luiden de noodklok: net zoals Hongkong glijden ook de Filipijnen af naar een dictatuur, stellen zij in een pastorale brief.

“We vragen de wereld om voor ons te bidden: de nieuwe antiterrorismewetgeving van de Filipijnen vernietigt de fundamentele vrijheden van de bevolking”, schrijven de bisschoppen.

Volgens de bisschoppenconferentie lijken de huidige ontwikkelingen op die van 1972, tijdens de opkomst van dictator Ferdinand Marcos.

Bidden voor Hongkong

Kardinaal Charles Maung Bo uit Myanmar, voorzitter van de Aziatische Bisschoppenconferentie, deed recent een internationale oproep om te bidden voor Hongkong, waar heftige protesten gaan zijn tegen nieuwe Chinese veiligheidswetgeving.

China beweert dat de inwoners van Hongkong niets te vrezen hebben van de nieuwe wet, zolang ze niet betrokken zijn bij activiteiten die de nationale veiligheid in gevaar brengen.

‘Soortgelijke situatie als Hongkong’

Die redenatie klinkt de Filipino’s akelig bekend in de oren, stelt de voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie, Pablo Virgilio David, “omdat wij ons in een soortgelijke situatie bevinden”.

De Filipijnse regering negeert volgens hem de vele kritiek op de nieuwe wet. “De druk van bovenaf lijkt zwaarder te wegen dan de stemmen van onderaf”, aldus David.

Aangevochten bij Hooggerechtshof

Deze wet onderstreept volgens David de vervaging van de grenzen tussen de wetgevende en de uitvoerende macht. Ze wordt door verschillende groepen aangevochten bij het Hooggerechtshof.

‘We dagen ze uit’

Op 20 juli reageerde Salvador Panelo, juridisch adviseur van president Rodrigo Duterte. Volgens hem schendt de brief van bisschop David de scheiding tussen Kerk en staat. Daarnaast bekritiseert hij de oproep tot gebed.

David kreeg daarop bijval van een collega-bisschop, die erop wees dat het feit dat iemand bisschop is, niet betekent dat hij geen politieke en burgerrechten meer heeft. “Als onze bisschoppelijke brief werkelijk tot geweld oproept, moeten ze ons aanklagen. We dagen ze uit.”

Bewustzijn katholieken vergroten

Volgens hem was de brief niet bedoeld om het Hooggerechtshof onder druk te zetten, maar om het bewustzijn onder de katholieken te vergroten van de problemen waar de Filipijnen voor staan.

Respect voor Hooggerechtshof

Volgens David respecteren de bisschoppen het Hooggerechtshof als “de hoogste instantie, die onafhankelijk zou moeten zijn wanneer we als een democratie blijven functioneren. We hopen en bidden dat zowel de volksvertegenwoordiging als de rechtspraak als onafhankelijke instanties blijven functioneren, zoals het in de grondwet is vastgelegd”.

Bronnen: AsiaNews, Catholic News Service