fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschoppen Nicaragua vragen om gebed voor vredesbesprekingen

KN Redactie 1 maart 2019
image
Eind oktober werd er in de kathedraal van Managua ook al gebeden voor de crisis in Nicaragua. CNS Photo - Jorge Cabrera, Reuters

De bisschoppen van Nicaragua hebben de gelovigen om gebed gevraagd voor de nieuwe vredesbesprekingen die woensdag begonnen tussen de regering en de oppositie.

In een bericht op sociale media vraagt kardinaal Brenes van Managua om te bidden, “zodat we een oprechte poging kunnen doen om op authentieke wijze te werken aan het algemeen welzijn, door alle egoïstishe en sektarische belangen te verwerpen, in de zoektocht naar een nieuwe horizon voor Nicaragua”.

Die horizon, ging hij verder, moet gebaseerd zijn “op respect voor de mensenrechten, door een cultuur van dialoog en begrip te bevorderen”. Hij eindigde met: “Maria, Moeder van de Kerk, bid voor ons.”

‘Laat ons samen bidden’

De Bisschoppenconferentie van Nicaragua sloot zich op Facebook aan bij de campagne ‘Laat ons samen bidden’ en vroeg de Heilige Maagd om de voorspreekster te zijn voor hun land.

Hulpbisschop Báez Ortega van Managua liet woensdag op Twitter weten dat hij “bij de start van de onderhandelingen van vandaag” zou beginnen met bidden.

“Dat er wordt afgezien van de persoonlijke en ideologische belangen en dat de financiën nooit voor de mensenrechten zullen worden gesteld. Laat alles transparant zijn, laat alle politieke gevangenen vrij en herstel de openbare vrijheid”, voegde hij toe.

Kardinaal bij start gesprekken

Kardinaal Brenes en de apostolisch nuntius van Nicaragua, aartsbisschop Sommertag, waren als getuigen aanwezig bij de start van de besprekingen.

De gesprekken werden woensdag opnieuw opgepakt, nadat die acht maanden geleden werden afgebroken. Begin vorig jaar ontstond er een crisis in Nicaragua, nadat president Ortega een omstreden hervorming van het sociaal stelsel aankondigde. Die is teruggedraaid, maar de protesten tegen de regering bleven doorgaan. De demonstranten eisen Ortega’s vertrek en echte democratie in Nicaragua.

Bemiddeling door de Kerk

De katholieke Kerk in Nicaragua heeft steeds geprobeerd te bemiddelen, in eerste instantie zelfs op verzoek van de president. Nadat bisschoppen, priesters en religieuzen het steeds meer opnamen voor de demonstranten, reageerde Ortega keihard: in een toespraak beschuldigde hij de bisschoppen ervan tot “een groep coupeplegers” te behoren.

De Kerk heeft gevraagd om dit jaar nog nieuwe verkiezingen te organiseren, in plaats van in 2021 zoals gepland. Ortega heeft die suggestie verworpen. (KN/CNA)