<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Wij rouwen met Japan’: bisschoppen VS gedenken Hiroshima en Nagasaki

Catholic News Agency 6 augustus 2020
image
Archiefbeeld: Japanners bidden op 6 augustus 2015 bij het monument ter gedachtenis aan de atoomaanval op Hiroshima. Foto: CNS Photo - Paul Jeffrey

De Amerikaanse bisschoppen staan stil bij de herdenking van het afwerpen van de twee atoombommen op Japan. Vandaag is het 75 jaar geleden dat de bom op Hiroshima werd afgeworpen.

In een boodschap schrijft de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Jose Gomez: “Mijn bisschoppelijke broeders en ik rouwen met de Japanse bevolking vanwege de onschuldige levens die weggenomen zijn en de generaties die blijvend leden en lijden onder de gevolgen van de aanvallen voor de volksgezondheid en het milieu.”

‘Massavernietigingswapens uitbannen’

Eerder al riepen ze de Amerikaanse katholieken mee te bidden voor de vrede met Japanse katholieken. Die houden jaarlijks van 6 tot en met 15 augustus een gebedstiendaagse voor de vrede.

Gomez stelde dat de Amerikaanse bisschoppen zich aansluiten bij paus Franciscus en “onze nationale en internationale leiders oproepen om te volharden in hun pogingen om massavernietigingswapens uit te bannen die het voortbestaan van de mens en de planeet bedreigen”.

‘Echte vrede is ongewapende vrede’

Paus Franciscus heeft zich verschillende malen uitgesproken tegen het gebruik van nucleaire wapens, waaronder in november 2019, tijdens een bezoek aan Hiroshima en Nagasaki.

“We roepen onze leiders op om te volharden in hun pogingen om massavernietigingswapens uit te bannen”
- Aartsbisschop Jose Gomez

“Hoe kunnen we vrede nastreven als we continu de dreiging van nucleaire wapens opwekken als een legitiem middel voor de oplossing van conflicten?”, vroeg de paus zich toen af.

“Mag de immense pijn die hier is geleden ons herinneren aan grenzen die nooit mogen worden overschreden. Echte vrede kan alleen ongewapende vrede zijn.”

‘Laten we vredestichters zijn’

Aartsbisschop Gomez riep de voorspraak in van Maria, Koningin van de Vrede. Hij vroeg haar “te bidden voor de menselijke familie en voor iedereen persoonlijk. We moeten het geweld en de onrechtvaardigheid van het verleden in acht nemen”.

“Laten we de vredestichters zijn die Jezus Christus ons oproept te zijn. Laten we blijven zoeken naar het pad van vrede en naar alternatieven voor oorlog als een manier om verschillen tussen landen en volkeren te beslechten.”

Hiroshima en Nagasaki

Op 6 augustus 1945 wierp een Amerikaanse bommenwerper een atoombom op Hiroshima; op 9 augustus volgde de bom op Nagasaki. Het is tot nu toe de enige keer in de geschiedenis geweest dat atoomwapens werden ingezet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.