fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Burkina Faso opnieuw opgeschrikt door aanslag, vier katholieken vermoord

KN Redactie 27 mei 2019
image
Gelovigen wonen een kerkdienst bij in Kaya, Burkina Faso. CNS photo/Anne Mimault, Reuters

In Burkina Faso zijn op zondag vier katholieken om het leven gekomen bij een aanslag op een kerk in het noorden van het land.

Volgens Kerk in Nood (KiN) bestormden zwaar bewapende mannen een kerk in Toulfè en openden er het vuur op de gelovigen. De stad ligt op zo’n 240 kilometer van de hoofdstad Ouagadougou. Bisschop Justin Kientega van Ouahigouya bevestigde aan de katholieke hulporganisatie dat het om een terroristische aanslag gaat.

“De christelijke gemeenschap van Toulfè was het doelwit van een terroristische aanslag terwijl zij samenkwamen voor de zondagse Mis”, aldus de bisschop in een verklaring.

Antichristelijk geweld

In Burkina Faso vonden de afgelopen maanden – en in het bijzonder in de afgelopen weken – verschillende aanvallen tegen christenen plaats. Het Afrikaanse land wordt gedomineerd door economische instabiliteit, en wordt in toenemende mate omsingeld door jihadistische groepen als Boko Haram – dat uit het naburige Nigeria komt – en al-Qaeda in de Islamitische Maghreb uit het naburige Mali.

Twee weken geleden werden vier katholieken vermoord die na een processie een Mariabeeld terugbrachten naar hun kerk. In dezelfde noordelijke regio van het land vielen gewapende mannen een dag eerder al een kerk in de plaats Dabo aan. Tijdens de zondagsmis vermoordden ze vijf kerkgangers en de priester.