<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Canadese bisschoppen reageren geschokt op ontdekte kindergraven bij internaat

KN Redactie 3 juni 2021
image
Inwoners van Kamloops herdenken samen met de inheemse bevolking de 215 begraven kinderen in het vroegere katholieke internaat voor Inheemse kinderen. Foto: CNS photo - Dennis Owen, Reuters

Aartsbisschop Miller van Vancouver heeft met diepe bedroefdheid gereageerd op de ontdekking van de meer dan 200 begraven kinderen op het vroegere Internaat voor Inheemse kinderen in Kamloops, Canada.

De Tk’emlúps te Secwépemc-stam noemde het een “ondenkbaar verlies” dat “ongedocumenteerd” was. “We hadden wel een vermoeden binnen onze gemeenschap”, zei opperhoofd Rosanne Casimir. “Nu is het officieel bevestigd met grondradar. Sommige van de 215 kinderen waren pas 3 jaar oud.”

Het internaat werd opgericht in 1890 en viel onder verantwoordelijkheid van de Canadese overheid. Een katholieke zustercongregatie verzorgde er echter het onderwijs. De school werd in 1978 gesloten.

Geschokt en gebroken

Aartsbisschop Miller vindt het belangrijk dat donkere kanten van de geschiedenis van de internaten boven water komen. “De tijd heelt het lijden van de inheemse gemeenschappen niet, wij beloven alles er aan te doen om dat lijden te verzachten,” aldus Miller.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook bisschop Joseph Nguyen van Kamloops reageerde bedroefd met de woorden: “Ik schaar mij nederig bij allen wiens hart gebroken en geschokt zijn”. Hij bood ook zijn excuses en gebeden namens het bisdom aan.

In het hele aartsbisdom Vancouver hingen katholieke scholen hun vlaggen halfstok. Leerlingen droegen oranje kleding als teken van steun aan de verzoeningspogingen in Canada.

Waarheid onderzoeken

Aartsbisschop Gagnon van Winnipeg, hoofd van de Canadese bisschoppen, betuigde zijn medeleven namens de bisschoppen in een verklaring op 31 mei.

“Het nieuws van de recente ontdekking is schokkend. Het rijt de wonden in de vele gemeenschappen van dit land weer open. Eer bewijzen aan de verloren kleintjes betekent ook dat de waarheid aan het licht moet komen.”

Verzoeningscommissie

In 2011 werd reeds een ‘Nationale Waarheid en Verzoeningscommissie’ ingesteld om feiten over de omgang met de inheemse volkeren in het verleden boven water te krijgen. Nu moeten er meer antwoorden komen, vindt diaken Rennie Nahanee.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zoekgeraakte kinderen, naamloze graven en begraafplaatsen waren eerder al ontdekt door de commissie. In het eindrapport van de commissie werd al gepleit voor betere registratie van overleden leerlingen en een online database van alle begraafplaatsen van internaten.

‘First Nations’

In Canada worden inheemse bevolkingsgroepen ‘First Nations’ genoemd. Er zijn 634 First Nation-gemeenschappen in Canada, met een totale bevolking van meer dan 975.000 volgens een volkstelling in 2016.

(Bronnen: CNS, CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.