<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Canadese kardinaal en pausadviseur beticht van aanranding

KN Redactie 26 januari 2024
image
Kardinaal Gerald Lacroix tijdens een briefing van de synode over synodaliteit in 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

De primaat van de katholieke Kerk in Canada, kardinaal Gerald Lacroix van Quebec, wordt in een civiele rechtszaak beschuldigd van seksueel misbruik van een tiener. De Franstalige kardinaal is een van de naaste adviseurs van de paus.

De naam van Lacroix verschijnt in rechtbankdocumenten als onderdeel van een zogeheten ‘class action suit’. Dat is een collectieve, door burgers aangespannen rechtszaak met als doel schadevergoeding te krijgen. Er loopt geen strafrechtelijk onderzoek tegen Lacroix.

Tweede Canadese kardinaal

Lacroix is de tweede Canadese kardinaal die wordt genoemd in dit proces. In 2022 werden ook al beschuldigingen geuit tegen kardinaal Marc Ouellet over vermeend ongepast gedrag dat zou hebben plaatsgevonden in 2008. Een Vaticaans onderzoek vond later “geen gronden” voor enige actie tegen Ouellet, die in december 2022 een tegenaanklacht indiende wegens laster.

In dezelfde collectieve klacht wordt de naam van Lacroix nu genoemd in verband met een aanranding ruim 35 jaar geleden. Hij zou een toen 17-jarig meisje seksueel hebben betast tijdens twee bijbelstudiebijeenkomsten, zo meldden diverse Canadese media donderdag. De vrouw, nu een vijftiger, gaf aan dat zij eerder geen klacht wilde indienen omdat haar zeer gelovige ouders nog leefden.

Mogelijke pauskandidaat

Volgens het advocatenkantoor dat de zaak behandelt, hebben in totaal 147 mensen verklaard slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld door meer dan honderd priesters of medewerkers van het aartsbisdom sinds 1940.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Lacroix, aartsbisschop van Quebec sinds 2011 en kardinaal sinds 2014, bekleedt ook belangrijke functies in het Vaticaan. Hij is lid van de zogenaamde Raad van Kardinalen, die de paus met raad en daad bijstaan in zijn hervormingen van het bestuursapparaat van de Kerk. Ook speelde hij een sleutelrol bij de ‘boetereis’ van paus Franciscus naar Canada in 2022 en de bisschoppensynode van oktober 2023. Zijn naam circuleert al enige tijd in de Canadese media als mogelijke opvolger van Franciscus.

Nog zeker een jaar werk

Of de collectieve zaak snel voor de rechter zal komen is maar de vraag; volgens het genoemde advocatenkantoor zal het nog zeker een jaar duren voor alle getuigen, inclusief de kardinaal zelf, gehoord zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.