<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Canadese priester gaat blussend en biddend de strijd aan met bosbranden

KN Redactie 31 mei 2023
image
Brandweerlieden bestrijden een bosbrand nabij Fort St. John in de provincie British Columbia. Canada kampt dit voorjaar met een groot aantal bosbranden. Een priester helpt mee het vuur te bestrijden. Foto: OSV News - Kamloops Fire Rescue, Reuters

In het door bosbranden geteisterde Canada helpt een priester het vuur te blussen. “Het is nodig de gemeenschap van dienst te zijn”, aldus Gerald Mendoza, die toevalligerwijs bij de brandweer betrokken raakte, maar er inmiddels een belangrijk deel van uitmaakt.

In acht van de dertien Canadese provincies woedden er de afgelopen dagen bosbranden. Ongeveer 16.400 mensen moesten op 29 mei hun huizen in de buurt van Halifax, de grootste stad van Nova Scotia, evacueren. Drogere weersomstandigheden dan normaal leidden tot de ergste bosbranden in vijf jaar.

Vuur en as

In de provincie Alberta bestrijden zo’n drieduizend mannen en vrouwen het vuur. Onder hen is ook priester Gerald Mendoza. Hij is pastoor van een parochie aan de grens van Alberta met British Columbia.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 3 mei braken de eerste branden bij hem in de buurt uit. Sindsdien helpt hij het vuur te blussen, iets wat aanvankelijk ook leek te lukken. Maar op 13 mei werd de situatie te bedreigend en moesten mensen evacueren.

Mendoza ging het gazon bewateren om te voorkomen dat het vuur via het gazon de kerk zou bereiken. Het vuur kwam er niet, maar wel een regen van as.

image
In Canada woeden bosbranden van de westelijke provincie Alberta tot het oosten van Nova Scotia. Gerald Mendoza (derde van links) helpt mee aan de frontlinie; hij is immers “de priester van de gemeenschap”. Foto: OSV News - Gerald Mendoza

“Onze bisschop vroeg me om mijn paspoort en alle kerkelijke archieven veilig te stellen”, vertelt de priester aan een Canadees katholiek nieuwsmedium. “Ze zijn tot op de dag van vandaag veilig in mijn auto”, voegt hij toe.

Priesterlijke aanwezigheid

Toen de priester vervolgens de brandweerkazerne passeerde en er twee vrijwilligers zag zitten, besloot hij zich bij hen te voegen. “Ik ben de priester van de gemeenschap en heb geen familie in de buurt wonen”, licht hij toe.

https://www.kn.nl/donaties/

Een priester die zich in 2011 als vrijwillige brandweerman inzette, inspireerde hem dit vrijwilligerswerk te doen. “Ik zag de foto’s en ik voelde me geïnspireerd dat het nodig is dat wij (priesters) de gemeenschap van dienst zijn”, vertelt Mendoza.

Nu biedt hij in noodsituatie allerlei hulp: naast het bestrijden van de branden voert hij taken uit rondom de brandweerhal. Zo haalt hij water, zorgt voor de generator op de school en voert hij de honden.

Ook zorgt hij voor een “priesterlijke aanwezigheid” in de brandweerhal en bidt hij er de rozenkrans in brandweertenue.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.