<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus roept op tot gebed en solidariteit voor Libische overstromingsslachtoffers

OSV News 14 september 2023
image
Hulpmedewerkers zoeken in de stad Derna naar overlevenden van de zware overstroming die de Libische plaats begin deze week verwoestte. Foto: OSV News - Libyan Red Crescent Ajdabiya via Reuters

Paus Franciscus vraagt gelovigen om te bidden voor Libië, waar catastrofale overstromingen inmiddels al zeker vijfduizend slachtoffers hebben geëist: “Laten we niet falen in onze solidariteit met deze broeders en zusters, die beproefd worden door zo’n verwoestende ramp.”

Paus Franciscus heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de overstromingen in oostelijk Libië. Nadat een zware storm begin deze week overstromingen veroorzaakte, zijn dammen doorgebroken, met de dood van duizenden mensen tot gevolg. Paus Franciscus roept alle mensen op om te bidden en concrete hulp te bieden.

Weggevaagde stad

Die oproep deed hij gisteren tegenover pelgrims en bezoekers op het Sint-Pietersplein. Hij sprak over de hevige storm die 10 september in Libië aan land kwam en die ertoe leidde dat twee dammen in de buurt van de stad Derna barstten en waterstromen loslieten die een groot deel van de stad wegvaagden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Plaatselijke functionarissen meldden gisteren dat het dodental was opgelopen tot boven de 5.100 en dat er verwacht wordt dat dit aantal nog zal stijgen omdat er nog duizenden mensen vermist worden. Volgens schattingen kan het dodental mogelijk richting de twintigduizend lopen.

Wetenschappers zien de ramp als een gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. De politieke situatie in het land zou de ramp nog verergerd hebben, omdat de burgeroorlog het moeilijk heeft gemaakt om infrastructuur zoals wegen en dammen te onderhouden. Libië heeft geen stabiele regering meer gehad sinds de omverwerping van dictator Muammar Kadhafi in 2011.

‘Diep bedroefd’

“Ik nodig iedereen uit om mee te bidden voor hen die hun leven hebben verloren, voor hun families en voor de ontheemden”, zei de paus tijdens zijn algemene audiëntie. “Laten we niet falen in onze solidariteit met deze broeders en zusters, die beproefd worden door zo’n verwoestende ramp.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De paus uitte zijn bezorgdheid een dag eerder in een telegram aan aartsbisschop Savio Hon Tai-Fai, de apostolische nuntius in Libië. Daarin liet hij weten “diep bedroefd” te zijn toen hij hoorde van “het immense verlies aan mensenlevens en de verwoesting die is veroorzaakt door de overstromingen in het oostelijke deel van Libië”.

Verder verzekert paus Franciscus de slachtoffers van zijn gebed voor de overledenen “en allen die rouwen om hun verlies”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.