<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Colombiaanse Kerk spreekt zich uit tegen hervatten geweld FARC-dissidenten

KN Redactie 3 september 2019
image
Ivan Márquez stond aan het hoofd van de FARC-delegatie tijdens de vredesonderhandelingen in 2016. Op donderdag kondigde de oud-FARC commandant aan dat hij samen met zo’n drieduizend rebellen opnieuw gaat strijden tegen “de onderdrukking”. CNS photo/Alexandre Meneghini, Reuters

De Colombiaanse bisschoppen hebben kritiek geuit op de aankondiging van een oud FARC-kopstuk, dat een nieuwe fase van de gewapende strijd heeft aangekondigd.

“Wapens en geweld brengen alleen verwoesting, lijden en dood voort”, aldus een verklaring van de Colombiaanse bisschoppenconferentie. “Een beroep doen op oorlog op basis van ideologische doelstellingen kan niet worden gerechtvaardigd.”

Op donderdag kondigde oud-FARC commandant Iván Márquez aan dat hij samen met zo’n drieduizend rebellen opnieuw gaat strijden tegen “de onderdrukking”. De oud ‘nummer twee’ van de rebellengroepering zei dit tijdens een video die waarschijnlijk is opgenomen in buurland Venezuela.

Schending vredesakkoord

Volgens Márquez heeft de Colombiaanse staat het in 2016 gesloten vredesakkoord geschonden. De oud-commandant beschuldigt president Duque van het opjagen en doden van oud-guerrillastrijders. Márquez, die aan het hoofd stond van de FARC-delegatie tijdens de vredesonderhandelingen, heeft ook aangekondigd samen te werken met rebellengroep ELN. De groep pleegt nog regelmatig aanslagen.

Andere strategie

Wel maakte Márquez bekend dat hij alleen geweld zal gebruiken als de rebellengroepering wordt aangevallen. Ook zal de nieuwe FARC geen mensen meer ontvoeren, zoals voorheen het geval was.

De FARC-partij, die tot stand kwam na het vredesakkoord, heeft vergiffenis gevraagd aan het Colombiaanse volk en de internationale gemeenschap voor de beslissing van Márquez. Desondanks brengt zijn aankondiging het discutabele vredesakkoord grote schade toe.

Akkoord met een bijsmaak

De eerste versie van het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering werd in oktober 2016 onverwachts door een meerderheid (50,24%)van de bevolking via een referendum verworpen.

Struikelpunten waren het gemak waarmee FARC-leden aan de rechtsgang zouden ontkomen, de politieke voorrechten die oud-guerrillastrijders zouden krijgen en de onduidelijkheid over het behoud van de financiën van de groepering, die door onder meer drugshandel zijn verkregen. van de

Hierop tekenden beide partijen in november 2016 een nieuw akkoord, dat door parlement en senaat (zonder referendum) werd aangenomen. Desondanks bleef een deel van de Colombiaanse bevolking twijfelen aan de geloofwaardigheid van het akkoord.

Bemiddelaar

De Colombiaanse Kerk is een belangrijke speler binnen het vredesproces. Op verzoek van de Colombiaanse regering voerde de katholieke Kerk verschillende gesprekken met de guerrillabeweging FARC.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.