<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘De massale uittocht is begonnen’: Duizenden Armeense christenen op de vlucht

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 september 2023
image
Voertuigen van Russische vredeshandhavers verlaten de regio Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan. Afgelopen weekend kwam de exodus van duizenden etnische Armenen op gang. Ze zijn bang om gemarteld en vermoord te worden. Foto: OSV News - Irakli Gedenidze, Reuters

Armeense christenen ontvluchten sinds dit weekend massaal hun voorouderlijk thuisland in de regio Nagorno-Karabach. Het lijkt slechts een begin, want velen zullen naar verwachting nog volgen uit angst voor etnische zuiveringen.

“De massale uittocht is begonnen”, vertelt de in de VS gevestigde mensenrechtenadvocaat Siobhan Nash-Marshall aan CNA.

Nash-Marshall richtte in 2011 de Christians in Need Foundation (CINF) op om Armeense christenen in de regio te helpen. In 2020 startte ze een school voor kinderen en volwassenen in Nagorno-Karabach. Daar is nu “alles voorbij”, zegt ze.

Nagorno-Karabach is een regio in het overwegend islamitische Azerbeidzjan die door etnische Armenen, die vooral christen zijn, bewoond wordt. Na decennia van etnische spanningen en gewapende strijd viel het Azerbeidzjaanse leger de regio vorige week binnen. Sindsdien slaan talloze mensen op de vlucht uit angst voor onderdrukking.

‘Hongerig, bang en hopeloos’

Nash-Marshall krijgt berichten dat “mensen uit alle regio’s en alle dorpen dakloos zijn”, zonder voedsel en water. Honderden etnische Armeniërs willen geen water drinken omdat ze beweren dat het “vergiftigd is door Azeri’s”, aldus de contacten van Nash-Marshall.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er staan rijen van tweeduizend mensen voor de enige bakkerij in de buurt van haar school. Mensen die allemaal “hongerig, bang en hopeloos” zijn.

Genocide

Volgens de regering van Armenië zijn sinds vorige week 6.650 “gedwongen ontheemden” vanuit Nagorno-Karabach Armenië binnengekomen. De Armeense premier Nikol Pashinyan zei zondag dat hij verwacht dat de meesten van de 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach de regio zullen ontvluchten vanwege “het gevaar van etnische zuivering”, zo meldt nieuwsmedium Al Jazeera.

Ook Eric Hacopian, een mensenrechtenadvocaat ter plaatse in Nagorno-Karabach, bevestigt aan CNA dat Armeniërs in de regio te maken hebben met “afschuwelijke” omstandigheden. Ze hebben “weinig voedsel en geen medicijnen of veiligheid”. Hacopian noemt de Azerbeidzjaanse acties in Nagorno-Karabach “genocide”. Vanwege het “risico vermoord en gemarteld te worden” verwacht hij dat uiteindelijk 95 tot 99 procent van de Armeense bevolking in de regio zal vluchten.

Thuis

Veel Armeniërs in Nagorno-Karabach noemen de regio al eeuwenlang hun thuis. Nu moeten ze op zoek naar een ander vestigingsgebied. Turkije of Azerbeidzjan als nieuw thuisland is geen optie, zegt Nash-Marshall. Er is in die landen sprake van diepgewortelde anti-Armeense sentimenten. Ook zijn er al jaren conflicten over Nagorno-Karabach.

https://www.kn.nl/donaties/

“Armeniërs kunnen niet overleven onder Turks of Azerbeidzjaans bewind”, aldus Nash-Marshall. Maar of Armenië zelf een geschikte bestemming voor de gevluchte Armeniërs is, is ook nog maar de vraag. De enorme toestroom van vluchtelingen zorgt voor een opvangcrisis in het land, dat nog geen drie miljoen inwoners telt.

Wanhoop

Gev Iskajyan, die werkzaam is voor het Armenian National Committee of America, zegt in Trouw dat de wanhoop onder de vluchtelingen groot is. “Iedereen die ik hier spreek, zegt tegen me dat ze geen idee hebben waar ze heen moeten. Ze hebben in Armenië geen thuis, geen werk, geen onderdak. Ze zijn bang voor de toekomst.”

Hij ziet dat veel etnische Armenen uit Nagorno-Karabach zich door de Armeense regering in de steek gelaten voelen. “De regering deed niets toen Azerbeidzjan met geweld binnenviel”, legt Iskajyan uit. “Ze liet de lokale bevolking stikken en nu moeten mensen erop vertrouwen dat het wel goed komt. Dat wekt weinig vertrouwen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.