<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

De Russisch-orthodoxen mogen toch bij de Wereldraad van Kerken blijven

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 juni 2022
image
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill wijdt hier op 10 april 2022 een kathedraal in Moskou. Ondanks felle kritiek vanwege zijn steun voor de oorlog in Oekraïne, mag de Russisch-orthodoxe Kerk lid blijven van de Wereldraad van Kerken. Foto: CNS Photo - Oleg Varaov, persdienst patriarchaat via Reuters

De Russisch-orthodoxe Kerk blijft vooralsnog lid van de Wereldraad van Kerken (WCC). Vrijdag werd een voorstel van de Evangelische Gereformeerde Kerk van Zwitserland afgewezen om de Russisch-orthodoxe Kerk te schorsen of zelfs uit te sluiten. Het Vaticaan is opgelucht dat dialoog kan blijven plaatsvinden.

Het belangrijkste argument voor het voorstel was de weigering van de Russisch-orthodoxe Kerk om de invasie van Rusland in Oekraïne te veroordelen. Op 7 juni zette het patriarchaat van Moskou nog een van zijn hoogst geplaatste geestelijken, metropoliet Hilarion, uit zijn functie van ‘buitenlandminister’. Zijn kritische standpunt over de oorlog komt niet overeen met dat van patriarch Kirill.

Het patriarchaat van Moskou heeft met opluchting op de beslissing van het WCC gereageerd en weerlegde nogmaals de beschuldiging.

Dialoog gaande houden

Andrzej Choromanski, de waarnemer van het Vaticaan bij de Wereldraad, laat weten dat het goed is om de dialoog gaande te houden. De Poolse priester wijst hierbij op alle inspanningen van de paus om in het conflict te bemiddelen. De paus richt zich voornamelijk op het bevorderen van vrede en het redden van mensenlevens.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook bisschop Vitaliy Krivitskiy van het bisdom Kiev-Žytomyr erkent de belangrijke rol van paus Franciscus bij het scheppen van een klimaat van dialoog.

Nog geen pausbezoek

Een pausbezoek zit er momenteel volgens hem echter nog niet in. Volgens de bisschop zou het weliswaar een teken van hoop zijn, maar de tijd is er nog niet rijp voor. De situatie is nog te onveilig. Daarbij heeft de paus een paar uitspraken gedaan die bij sommige Oekraïners niet goed overkwamen.

De Wereldraad van Kerken (WCC) is een belangrijke internationale christelijk-oecumenische organisatie. De meeste christelijke kerkgenootschappen zijn er vertegenwoordigd. De rooms-katholieke Kerk is niet aangesloten bij de WCC, maar werkt er wel mee samen.

Bron: Kerknet

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.