<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duda wint eerste ronde Poolse presidentsverkiezingen

KN Redactie 29 juni 2020
image
De huidige Poolse president Andrzej Duda op archiefbeeld. Foto: wikipedia.org - CCBY Radosław Czarnecki

Bij de presidentsverkiezingen in Polen heeft de huidige, conservatieve president Andrzej Duda met 41,8% de meeste stemmen behaald. Geen absolute meerderheid, wat betekent dat de Poolse bevolking op 12 juli opnieuw naar de stembus moet voor een tweede ronde.

De verkiezing werd op het laatste moment spannend toen de conservatief-katholieke  president een serieuze tegenstander kreeg in Rafal Trzaskowski, de populaire burgemeester van Warschau. Hij behaalde zoals het er nu naar uitziet 30,4% van de stemmen.

De strijdpunten

De strijdpunten tussen Duda’s PiS en het centrum-rechtse Burgerplatform van Trzaskowski liggen op het vlak van conservatieve waarden en de rechtsstaat.

Duda is een fel tegenstander van wat hij de lhtbi-ideologie noemt, die hij gevaarlijker vindt dan het communisme. Duda is populair onder de bevolking omdat hij gezinnen met kinderen en ouderen hielp met financiële toeslagen.

Conflict met Europese Unie

De president kwam in conflict met de Europese Unie omdat hij wetten ondertekende die de grondwettelijke rechten van de Polen zouden aantasten.

Meer liberaal

Trzaskowski volgt een meer liberaal-conservatieve koers, waarbij samenwerking met de EU, klimaat en lhtbi-rechten belangrijker worden gevonden. Zijn partij, die regeerde tussen 2007 en 2015, promootte meer marktwerking. De economie van Polen groeide hierdoor flink, maar er ontstond ook een groter verschil tussen arm en rijk.

Inmenging president Trump

De Amerikaanse president Trump mengde zich in de verkiezingsaangelegenheden van Polen toen Duda onlangs bij hem op staatsbezoek kwam. “Hij doet geweldig werk in Polen”, zei Trump.

Amerikaanse militaire steun

Onderwerp van gesprek was het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit Duitsland. Volgens Trump zijn die overbodig omdat Duitsland “heult met Rusland om het gas dat ze verkopen”. Polen zou hier anders in staan en daarom kunnen rekenen op meer Amerikaanse militaire aanwezigheid in de toekomst.

“Dit is een enorme veiligheidsgarantie waar ik helemaal klaar voor sta,” zei Duda.

Nieuwe verkiezingsronde

Op 12 juli zullen de Polen moeten kiezen tussen Duda en Trzaskowski, de nummers 1 en 2 uit de eerste verkiezingsronde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.