fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

EU-commissievoorzitter bij Taizé: jongeren zijn de ‘motor’ van solidariteit

Luuk van den Einden 29 augustus 2022
image
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, bracht afgelopen weekend een bezoek aan Taizé en ging daar met jongeren in gesprek. Foto: Twitter - Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, was afgelopen weekend op bezoek bij Taizé. Daar sprak ze met de aanwezige jongeren over het aanwenden van je talenten voor een vreedzame, duurzame en solidaire wereld.

De voorzitter van de Europese Commissie is een van de hoogste bestuurders binnen de Europese Unie. De Duitse politica Ursula von der Leyen, die die functie sinds eind 2019 bekleedt, bracht onlangs een bezoek aan de oecumenische Gemeenschap van Taizé in de gelijknamige plaats in Oost-Frankrijk. Daar gaf ze een speech tegenover een publiek van jonge volwassenen uit allerlei landen.

Bijzondere betekenis

Hoewel ze er voor zaterdag nog nooit geweest was, heeft Taizé wel een bijzondere betekenis voor Von der Leyen. Toen de 63-jarige politica een meisje was, bezochten haar broers de gemeenschap. Rond die tijd overleed haar 11-jarige zusje aan kanker. “Vanuit Taizé brachten mijn broers hoop en vertrouwen mee terug naar onze familie. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens broeder Alois, prior van de Taizégemeenschap, is het bezoek van Von der Leyen een waardevol gebaar. “Haar bezoek wijst erop dat de inzet van de jongere generatie gezien wordt door politieke leiders en organisaties”, vertelde hij. “In het licht van de huidige crises is haar bezoek een teken van hoop.”

Talenten

Tijdens haar tweedaagse bezoek ontmoette ze vluchtelingen die in Taizé worden opgevangen en wisselde ze gedachten uit met de aanwezige jongeren. Op zaterdag sloot ze haar bezoek af met een toespraak. Daarin legde ze uit dat ze in de gemeenschap de gelijkenis over de talenten uit de Evangeliën volgens Mattheüs en Lucas herkent.

“Alle mensen die ik hier heb ontmoet, hebben iets met elkaar gemeen: jullie willen je talenten voor het goede inzetten. Jullie hebben allemaal de keuze gemaakt om je leven te wijden aan de liefde, dienstbaarheid, solidariteit en God”, zei ze.

Oorlog

Von der Leyen sprak over de wortels van de Europese Unie, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht om te voorkomen dat het continent in de toekomst nog eens door oorlog verscheurd zou worden. Die wortels blijken door de oorlog in Oekraïne opnieuw fundamenteel te zijn: “We moeten ons opnieuw inzetten voor vrede en veiligheid. Daarom staat de EU achter Oekraïne, omdat de Oekraïners strijden voor hun democratie en hun recht op zelfbeschikking: dat zijn typisch Europese waarden.”

Duurzaamheid en solidariteit

Daarna sprak ze over de Europese doelen op het gebied van verduurzaming. Volgens Von der Leyen rust de verantwoordelijkheid voor het halen van de klimaatdoelen op de schouders van haar generatie. “Wij moeten resultaten boeken, want het gaat hier om het voortbestaan van de generaties die na ons komen”, zei ze.

Ten slotte nam ze ook de solidariteit tussen verschillende generaties onder de loep. De coronajaren waren erg moeilijk voor jongeren en andere crises drukken eveneens zwaar op hen; volgens Von der Leyen leven we in een “nieuwe tijd van radicale onzekerheid”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Juist in deze onzekere tijd is de inzet van jongeren prijzenswaardig, aldus de politica: “Jullie zijn de ‘motor’ van de solidariteit in Europa. In de afgelopen jaren hebben jullie ons zoveel geleerd, bijvoorbeeld door tijdens lockdowns voor ouderen te zorgen. Jullie zijn een voorbeeld: de oudere generatie moet het beter doen.”