<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Filipijnse aartsbisschop verwelkomt toenadering Duterte

KN Redactie 4 maart 2019
image
President Rodrigo Duterte Foto: CNS

De oproep van de Filipijnse president Rodrigo Duterte om religieuze leiders met rust te laten, wordt verwelkomd door een prominente aartsbisschop in het land.

“Ik hoop en bid dat de president serieus is. In plaats van vijandschap en onenigheid te bevorderen, kunnen we samenwerken met de gemeenschap”, aldus aartsbisschop Jose Palma van Cebu, in gesprek met de Philippine Daily Inquirer. 

Duterte zoekt sinds zijn aantreden als president in 2016 regelmatig de confrontatie op met de katholieke Kerk. Kerkleiders hebben zijn gewelddadig optreden tegen drugshandel veroordeeld, dat leidde tot duizenden doden in de vorm van illegale moorden. Ook zijn pogingen om de doodstraf opnieuw te introduceren, werden door bisschoppen bekritiseerd. 

Op 5 december zei de Filipijnse leider dat “het enige dat zij (bisschoppen, red) doen is kritiek leveren. Deze bisschoppen, vermoord ze, deze dwazen dienen tot niets”, aldus de president. Duterte deed de controversiële uitspraak een week nadat hij had gedreigd “het hoofd af te hakken” van een zekere bisschop die hij “David” noemde. Naar verluidt sprak de president over de Filipijnse bisschop Pablo Virgilio David. Die gaf daaorop de media te kennen dat hij in de dagen na deze uitspraken, doodsbedreigingen had ontvangen van onbekenden. 

Op maandag zei Duterte tegen zijn aanhangers dat zijn botsingen met de katholieke Kerk “persoonlijk” zijn, en dat mensen geen geweld moeten gebruiken tegen de religieuze leiders. “Doe bisschoppen en kardinalen geen kwaad, ze zijn niet betrokken bij de politieke commotie”, aldus de president. “Doe hen geen kwaad omdat ze religieus zijn. Als jullie ze aanraken, zullen we moeten vechten”, vervolgde Duterte. 

Aartsbisschop Palma is blij met de omslag van de president. “Ik ben blij met een persoon die in deze zij probeert te veranderen. Ik hoop en bid dat er altijd ruimte voor verbetering is”, voegde hij eraan toe. 

Toch betekent de oproep van Duterte om religieuze leiders met rust te laten niet dat zijn oorlog tegen de katholieke Kerk voorbij is. In dezelfde toespraak claimde de president dat de Kerk binnen 25 jaar verdwenen zal zijn, door de schandalen rondom seksueel misbruik. “Mensen zullen het gedrag van de katholieke geestelijkheid niet vergeten. Wie heeft zulk een religie nodig? Je blijft geld geven voor de collecte en de priester zal het geven aan zijn minnares”, aldus de Filipijnse leider. 

Duterte zou naar verluidt misbruikt zijn door een jezuïet toen hij op een katholieke school zat. Zijn woordvoerders hebben zijn controversiële uitspraken meermaals daarmee in verband gebracht. (Bron: Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.