<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Franse vandalen besmeuren kerk en standbeeld met haatdragende teksten

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 maart 2023
image
De buste van kardinaal Jules Saliège bij de Saint-Etiennekathedraal in Toulouse werd onlangs beklad met antireligieuze teksten. De foto dateert van voor het incident. Foto: Wikimedia

Frankrijk is vorige week opgeschrikt door vandalisme in en rond kerken. In Toulouse werd een buste van een kardinaal beklad met anarchistische opschriften. In Bordeaux werden op kerkmuren satanische teksten gespoten. Ook werd er afval op het kerkplein verbrand.

De buste van aartsbisschop Jules Saliège (1870-1956) staat naast de Saint-Etiennekathedraal in Toulouse. De aartsbisschop zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in voor de bescherming van Joden. ‘God noch Heer’ was een van de teksten die op het beeld werd geklad.

‘Lucifer heeft gelijk’, ‘Dank je, Satan’ en ‘De buren haten de kerk’ waren enkele van de opschriften die de kerkmuren van de Heilig Hartkerk in Bordeaux ontsierden. Ook bekladden vandalen de deuren en muren met communistische en anarchistische symbolen. De brand op het plein werd geblust en heeft de kerk niet beschadigd.

Sterke emoties

Het aartsbisdom van Bordeaux liet 13 maart weten dat de parochie een klacht heeft ingediend bij de autoriteiten wegens materiële schade. Het aartsbisdom Bordeaux zei dat het “de sterke emoties deelt van de katholieke gelovigen en bewoners die geschokt zijn door deze daad.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De prefect van het departement Gironde in Nouvelle-Aquitaine zei op Twitter dat er een onderzoek is geopend “zodat de daders kunnen worden geïdentificeerd en voor de rechter kunnen worden gebracht”.

In Toulouse is men inmiddels begonnen met het reinigen van het beeld. Ook daar reageerde het aartsbisdom met verontwaardiging. “Het beeld van deze man ontheiligen is zijn moedige inzet ontkennen”, verklaarde Guy de Kerimel, de aartsbisschop van Toulouse.

De regionale voorzitter van de Joodse Instellingen in Frankrijk, Franck Touboul, veroordeelt de vernielingsdaad. Hij ziet het als een aanslag op de nagedachtenis van een man die “rechtvaardig onder de volkeren en een voorbeeld van moed” was tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo meldt La Croix.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.