fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Gevangenisstraf voor katholieke activiste in Wit-Rusland

Jonathan Luxmoore - OSV News 8 december 2021
image
De Wit-Russische activiste Volha Zalatar, op een archieffoto uit 2019. Foto: CNS photo - courtesy Axana van der Ra

Een katholieke moeder van vijf kinderen uit Minsk, Wit-Rusland, is veroordeeld tot vier jaar cel vanwege ‘extremisme’. Christelijke organisaties reageren verontwaardigd. Volgens hen is de vrouw een ‘politieke gevangene’ vanwege haar vreedzame protesten tegen het Loekasjenko-regime.

Volha Zalatar werd in maart gearresteerd toen zij haar dochter naar school bracht. Ze zou illegale bijeenkomsten tegen het regime hebben gehouden in haar huis en via internet. Op 3 december werd zij veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege het vormen van een ‘extremistische organisatie’ en ‘grove schendingen van de openbare orde’.

‘Pal voor menselijke waardigheid’

In een verklaring in de rechtszaal beschreef Zalatar zichzelf als een “zorgzaam persoon”, die slechts terecht staat “omdat ik leef naar Gods geboden”. Volgens haar zijn “gewone menselijke handelingen en gevoelens” gecriminaliseerd en tegen haar gebruikt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Als moeder en katholiek sta ik pal voor de menselijke waardigheid en geestelijke waarden. Al mijn daden en uitspraken worden bepaald door liefde voor mensen en haat voor leugens en geweld”, zei ze.

Mishandelingen

“Ik weet niet waarop de beschuldigingen tegen haar zijn gebaseerd en welk bewijsmateriaal daarvoor is gebruikt”, aldus een woordvoerder van de Wit-Russische bisschoppenconferentie in een reactie aan persbureau CNS. “Ik weet ook niet of er iemand van onze Kerk bij het proces aanwezig was. Een aantal priesters schreef brieven waarin ze aandrongen op beëindiging van haar vervolging, maar die werden genegeerd.”

De Wit-Russische organisatie Christian Vision wist te melden dat de 39-jarige sociologe, een praktiserend katholiek, een gebedenboek en een pastoraal bezoek van een priester waren geweigerd door de autoriteiten. Haar advocaat heeft bovendien verklaard dat ze is geslagen, geschopt en de keel dichtgeknepen om haar te dwingen telefoon- en internetwachtwoorden prijs te geven.

Terughoudende reactie

Volgens Christian Vision was het proces tegen Zalatar “oneerlijk en politiek gemotiveerd”. De organisatie heeft een beroep gedaan op de bisschoppenconferentie en de plaatselijke nuntiatuur om te helpen een oplossing te vinden voor de benarde situatie van de vrouw. De nuntius in Wit-Rusland, aartsbisschop Ante Jozic, heeft haar in juni in de gevangenis opgezocht, maar liet gisteren weten geen commentaar te kunnen geven op de zaak.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook de bisschoppenconferentie reageert terughoudend. Op de officiële nieuwssite van de katholieke Kerk in Wit-Rusland wordt met geen woord gerept over de situatie van katholieken als Zalatar, volgens de woordvoerder “om geen risico’s te lopen of de situatie te verergeren”.

900 politieke gevangenen

De omstandigheden in Wit-Rusland zijn gespannen sinds de omstreden herverkiezing in augustus 2020 van president Aleksandr Loekasjenko na 26 jaar aan de macht te zijn geweest. Volgens mensenrechtengroeperingen zijn sindsdien tot 900 politieke gevangenen opgesloten.

Eerder dit jaar stierf een andere prominente katholieke activist, Vitold Ashurak, in een isoleercel nadat hem medische zorg was ontzegd. Hij zat een straf van vijf jaar uit wegens deelname aan protesten en het bidden van de rozenkrans.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21