fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Het eerste opvanghuis van Moeder Teresa is na 75 jaar in bezit van haar congregatie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 mei 2023
image
De zusters van de Missionarissen van Naastenliefde zijn 75 jaar nadat Moeder Teresa er haar liefdadigheidswerk voltijds begon de eigenaar van het Nirmal Hriday-huis geworden. Foto: Wikipedia

De Missionarissen van Naastenliefde maakten onlangs bekend eigenaar te zijn geworden van het eerste opvanghuis waar de heilige Moeder Teresa werkte. Dat gebeurt pas 75 jaar nadat Moeder Teresa er fulltime haar liefdadigheidswerk voor de armen begon.

Het huis staat in de Indiase sloppenwijk Motijheel in Kolkata (Calcutta). Moeder Teresa noemde het huis Nirmal Hriday (Huis van het Zuivere Hart).

Juridische problemen

Ondanks dat de zusters lange tijd het gebouw onderhielden, was het vanwege problemen met betrekking tot bestemmingsplannen en bewoning voor hen onmogelijk legaal eigenaar te worden van het pand. Een plaatselijk lid van het Indiase parlement van de deelstaat Kerala heeft volgens verschillende media de juridische problemen op eigen initiatief opgelost.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is een prachtig gebaar van de deelstaatregering om de overdracht van deze plek aan ons mogelijk te maken”, zegt zuster Mary Joseph Michael, de opvolger van Moeder Teresa als overste van de Missionarissen van Naastenliefde, tegen Crux.

Sloppenwijk

Moeder Teresa arriveerde in 1928 in Kolkata. Ze was toen missionaris van de Zusters van Loreto. Twintig jaar later stortte ze zich volledig op de zorg voor de armen en eenzamen in de sloppenwijk.

Volgens de lokale bevolking is deze wijk in de loop der jaren drastisch veranderd. Hoge gebouwen rezen naast de kleine vervallen hutjes op.

https://www.kn.nl/donaties/

Op dit moment wonen er vier zusters van de Missionarissen van Naastenliefde in het Nirmal Hriday-huis, dat op ongeveer een halve hectare grond ligt.