<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

India wordt religieus steeds intoleranter

KN Redactie 7 december 2018
image
Hindoefundamentalisten blokkeren in maart 2018 de ingang van de eerste hulp van een katholiek ziekenhuis Foto: CNS/father Anoop Joseph, bisdom Ujjain, India

De intolerantie tegenover religieuze minderheden in India neemt vooral onder jongere generaties snel toe. Dat heeft een katholieke schooldirecteur verklaard tijdens een ontmoeting in het Britse Hogerhuis, meldt AsiaNews.

Michael Williams, deken van de Mount Carmel-scholen in India, citeerde overheidscijfers volgens welke aanvallen op religieuze minderheden de laatste drie jaar met dertig procent is toegenomen. Alleen al in 2017 ging het om zo’n duizend incidenten waarbij 111 mensen omkwamen en er meer dan 2.500 gewond raakten.

Klimaat van intolerantie

Volgens Williams is het de “fundamentalistische” regering die een klimaat van intolerantie en mensenrechtenschendingen creëert. Die doet volgens hem niet onder voor de radicaliseringsgolf in islamitische landen of nazi-Duitsland in de jaren ’30. Hij ziet bij de incidenten vergelijkbare patronen, waaronder de ‘terugkeerbeweging’ om mensen tot het hindoeïsme te bekeren. Geloofsgemeenschappen krijgen veelal geen toestemming kerken of bedehuizen te openen of worden beschuldigd van gedwongen bekeringen. Geestelijken worden zowel verbaal als fysiek mishandeld.

Wedstrijd

Dit heeft onder werkloze hindoejongeren en politieke wannabe’s tot een soort wedstrijd geleid wie het minst tolerant is tegenover religieuze minderheden, aldus Williams. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.