fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse bisschoppen pleiten voor snel herstel kerkelijk leven

Catholic News Service 20 april 2020
image
Een priester zegent de doodskist van een vrouw, overleden aan het coronavirus in Seriate, Italië. Foto: CNS photo/Flavio Lo Scalzo, Reuters

De Italiaanse bisschoppen zijn in overleg met de overheid om weer Missen te mogen vieren. In het overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt speciaal ook gesproken over de toestemming om begrafenissen te kunnen houden.

Veel mensen lijden door het gebrek aan een begrafenis van hun dierbare, vertelt priester Ivan Maffeis, ondersecretaris van de Italiaanse bisschoppenconferentie aan de katholieke krant Avvenire.

Christelijk perspectief

“Natuurlijk is er een goede reden voor het niet houden van een begrafenis, maar we moeten deze pijn ook opnemen vanuit een christelijk perspectief”, aldus Maffeis. “We kunnen niet een hele generatie en hun families de sacramenten en de affectie onthouden, terwijl zij verdwijnen uit het leven en plotseling onzichtbaar worden.”

Van de in totaal 18.641 doden die Italië registreerde (per vorige week), was de gemiddelde leeftijd 79 jaar. Minder dan 2% van de doden was onder de 50 jaar.

Lockdown verlengd

Terwijl de regering bekend maakte de lockdown te verlengen tot in ieder geval 3 mei, zijn de bisschoppen in overleg om het kerkelijke leven weer stapsgewijs op te pakken. Op dit moment zijn de kerken enkel open voor persoonlijk gebed. Men mag niet deelnemen aan de Mis, op een handjevol noodzakelijke aanwezigen na. Openbare begrafenissen zijn verboden en huwelijken zijn enkel toegestaan met aanwezigheid van twee getuigen.

Volgens de bisschoppen zou het goed zijn als het kerkelijke leven weer opgepakt zou worden. Zij stellen dat het toestaan van het volledige kerkelijke leven bij kan dragen aan de sociale cohesie in het land. De bisschoppen hopen dat gelovigen onder strikte hygiënische voorwaarden snel de Mis weer bij kunnen wonen.