<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse bisschoppen tegen weghalen kruisbeelden uit klaslokalen

Catholic News Agency 3 oktober 2019
image

De Italiaanse bisschoppen hebben zich uitgesproken tegen het voorstel van de Italiaanse minister van Onderwijs, die vindt dat kruisbeelden uit de klaslokalen van openbare scholen verwijderd moeten worden.

Volgens Lorenzo Fioramonti “moeten scholen seculier zijn en moeten alle culturen de gelegenheid krijgen om zich te uiten”. Fioramonti (Vijfsterrenbeweging) deed de uitspraken tijdens een radiouitzending op maandag. “Ik zou geen enkel symbool tonen”, aldus de minister van Onderwijs. 

‘Inclusiever’

Volgens Fioramonti zou het verwijderen van de kruisbeelden de klaslokalen “inclusiever” maken voor mensen die niet christelijk zijn. Ongeveer 80% van de Italianen identificeert zich als katholiek.

De minister is ook van mening dat klaslokalen in Italië wereldkaarten en delen van de Italiaanse grondwet moesten ophangen in plaats van een foto van de president van het land, Sergio Mattarella.

‘Nutteloos debat’ 

De Italiaanse bisschoppenconferentie reageerde spoedig op het voorstel van Fioramonti, door het debat als “nutteloos” te omschrijven. De reactie werd gepubliceerd in Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie . 

Het kruisbeeld is volgens de bisschoppen niet bedoeld om te verdelen, maar is juist een “symbool van universele broederschap” en “een van de culturele wortels van onze beschaving”.

Concentreren op serieuze problemen

De bisschoppen zijn niet de enigen die kritiek hebben geuit op het voorstel van Frioamonti. Ook Kamerlid Debora Serracchiani van de centrum-linkse Democratische Partij PD sprak zich uit tegen het voorstel. Serracchiani vindt dat de regering zich moet concentreren op serieuze zaken. 

“Er zijn nog zoveel problemen die opgelost moeten worden op onze scholen”, stelt het Kamerlid. Seracchiani deed het debat verder als “oud” af. 

‘Geen inbreuk op vrijheid’ 

In 2009 vondt er in Italië een rechtszaak plaats waarmee werd getracht om kruisbeelden uit scholen te verwijderen. Volgens de eiser zouden kruisbeelden inbreuk maken op de “vrijheid van gedachte, geweten en religie” van studenten en leraren. 

Tegen die zaak werd later beroep aangetekend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die in 2011 oordeelde dat “niets erop wijst dat de autoriteiten niet tolerant zijn geweest voor leerlingen die in andere religies geloofden, niet-gelovig waren of niet-religieuze of filosofische overtuigingen hadden”. 

‘Geen invloed op leerlingen’ 

De rechters concludeerden ook dat hoewel kruisbeelden “vooral een religieus symbool zijn”, “er voor het Hof geen aanwijzingen waren dat de weergave van een dergelijk symbool in klaslokalen invloed zou kunnen hebben op leerlingen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.