fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse zusters beschuldigd van kindermishandeling in opvangcentrum

Luuk van den Einden 17 november 2022
image
Uit onderzoek door de carabinieri (het Italiaanse equivalent van de marechaussee) bleek dat kindermishandeling regelmatig voorkwam in het tehuis waar de vier zusters werkzaam waren. Foto: Oltreme - Pixabay

Vier Italiaanse zusters zijn gearresteerd op verdenking van kindermishandeling, nadat een van hen werd gefilmd toen ze een kind van vier sloeg. Uit onderzoek bleek dat geweld tegen minderjarigen vaker voorkwam in het tehuis dat zij bestierden.

De vier zusters waren werkzaam in het opvangcentrum Santa Maria della Provvidenza, een door de Kerk bestuurd kindertehuis op het Italiaanse eiland Ischia. In het opvangcentrum verblijven minderjarigen in afwachting van pleegzorg of adoptie.

Bloedneus

Vier maanden geleden doken videobeelden op waarop een van de zusters een kind van vier slaat en aan zijn haren trekt in het bijzijn van andere kinderen.

Op de beelden is te zien hoe het achtjarige broertje van het kind probeert in te grijpen, waarop de oudere jongen een bloedneus geslagen wordt. Het filmpje is stiekem gemaakt door een van de kinderen in het opvangcentrum.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vier maanden onderzoek

De carabinieri (een soort marechaussee) van Ischia begonnen op basis van de video een onderzoek dat vier maanden in beslag nam. Uit dat onderzoek bleek dat de zusters vaker geweld gebruikten tegen de kinderen: zo bleken kinderen klappen op hun nek te hebben gekregen en met slippers op hun handen te zijn geslagen.

De 55-jarige zuster die op het filmpje te zien was, wordt momenteel nog vastgehouden door de carabinieri. De drie anderen, waaronder de 81-jarige moeder-overste die de leiding had over het tehuis, mogen van de rechtbank niet meer in de regio Campania, waar Ischia deel van uitmaakt, komen.

De plaatselijke Kerk heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op de kwestie.