<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal ruziet met vicepremier over elektriciteitsrekening

Catholic News Service 14 mei 2019
image
De pauselijk aalmoezenier Konrad Krajewski begroet migranten tijdens een bezoek aan Lesbos op 8 mei. CNS Photo - Vatican Media

De pauselijk aalmoezenier Konrad Krajewski heeft zich de woede op de hals gehaald van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini.

Dat gebeurde nadat kardinaal Krajewski besloot op eigen houtje een gebouw in Rome weer aan te sluiten op het elektriciteitsnet. In het gebouw had in 2013 een groep van 430 migranten, onder wie ruim honderd kinderen, illegaal hun intrek genomen.

De elektriciteitsmaatschappij had het gebouw op 6 mei afgesloten, waardoor bewoners zonder licht, warm water en werkende koelkasten zaten.

‘Ik betaal de rekening’

Volgens vicepremier Matteo Salvini waren de bewoners de elektriciteitsmaatschappij €300.000,- schuldig. Hij liet weten die rekening naar kardinaal Krajewski toe te laten sturen.

“Die betaal ik, geen probleem”, liet de pauselijk aalmoezenier daarop aan de Italiaanse krant Corriere della Sera weten. “En als er een boete komt, betaal ik die ook.”

‘Hopeloze situatie’

Op de vraag of hij inderdaad hoogstpersoonlijk een putdeksel had opgetild en naar beneden was geklommen om het gebouw weer op het elektriciteitsnet aan te sluiten”, zei de kardinaal tegen de krant: “Het was een bijzondere situatie. Hopeloos. Ik herhaal dat ik alle verantwoordelijkheid op me neem.”

Via de pauselijk aalmoezenier staat het Vaticaan de bewoners van het gebouw al een hele tijd bij. Regelmatig worden er medicijnen en voedsel afgegeven. Ook worden er dokters naar het gebouw gestuurd.

‘Gezinnen kunnen nergens anders heen’

“Het absurde is dat we hier in het centrum van Rome zijn”, zei Krajewski tegen de Corriere della Sera. “Dit zijn gezinnen die nergens anders heen kunnen. Mensen die vechten om te overleven.”

Hij voegde eraan toe: “Mensen zouden zich niet moeten afvragen wie de elektriciteitsrekening betaalt, maar waarom meer dan vierhonderd mensen, inclusief kleine kinderen, op deze manier moeten leven.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.