<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Katholieke pelgrim verjoeg messentrekker uit Franse speeltuin: ‘Ik dacht niet eens na’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 juni 2023
image
De 24-jarige pelgrim Henri (rechts), ontmoette de Franse president Emmanuel Macron nadat hij op 8 juni ingreep bij een mesaanval op kleine kinderen in een speeltuin in het Franse Annecy. Foto: OSV News photo/Denis Balibouse, pool via Reuters

De 24-jarige Fransman die donderdag de dader van een steekaanval in Annecy verjoeg, blijkt een katholieke pelgrim te zijn. Sinds zijn heldhaftige daad gaat hij op de sociale media viraal als “de rugzakheld”.

Op 8 juni viel een 31-jarige Syrische vluchteling plotseling mensen aan bij een speelplaats in de Franse stad Annecy. Twee volwassen mannen en vier jonge kinderen raakten hierbij ernstig gewond en moesten naar het ziekenhuis.

Rugzak als enige wapen

Henri, die zijn achternaam niet aan de media heeft gegeven, vertelde verslaggevers dat hij in de stad Annecy was als onderdeel van een pelgrimstocht van negen maanden om de kathedralen van Frankrijk te voet te bezoeken. Volgens de katholieke krant Aleteia begon Henri zijn reis op 27 maart bij het klooster van Barroux en bezocht hij daarna Avignon, Béziers, Marseille, Monaco en Grenoble.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toen hij in Annecy plotseling een man met een mes kleine kinderen zag aanvallen, kwam hij in actie. Hij ging achter de dader aan met als enige wapen zijn rugzak.

“Dan schakelen je hersenen uit en gedraag je je instinctief als een dier”, zei Henri in de Franse krant 20 Minutes. “Ik dacht niet eens na.”

Twee hulpagenten probeerden de dader vervolgens uit te schakelen en joegen hem verder bij de kinderen vandaan. Kort daarop schoot de politie de dader neer en werd hij gearresteerd.

Bescheiden

Henri wordt sindsdien alom als een held geprezen omdat hij zijn eigen veiligheid negeerde in zijn poging de aanvaller te stoppen.

“Ik handelde zoals elke Fransman zou hebben gedaan”, reageerde Henri volgens 20 Minutes. “Je probeert te handelen zoals je kunt, met wat je tot je beschikking hebt.”

Henri bleef na de aanslag in het park om voor de slachtoffers te bidden, aldus The New York Times. Ook riep hij op Facebook op om te bidden voor de slachtoffers.

Alle slachtoffers, onder wie een Nederlands meisje, verkeerden in levensgevaar maar zouden volgens verschillende media stabiel zijn.

Motief

Al vrij snel na de aanval concludeerde de politie dat de dader geen terroristisch motief had. De autoriteiten vermoeden dat de aanval te maken heeft met een asielaanvraag die nog geen week ervoor was afgewezen.

https://www.kn.nl/donaties/

Drugs of alcohol zijn niet in zijn het bloed van de man aangetroffen. De dader wordt nu psychiatrisch onderzocht en voor poging tot moord vervolgd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.