<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kerkelijke kritiek op Brits asielbeleid

Simon Caldwell - CNS 25 april 2022
image
Een politieagent bij een grenspost in Rwanda. De regering-Johnson wil migranten - ongeacht hun herkomst - naar dit Afrikaanse land gaan sturen in afwachting van hun asielaanvraag in het Verenigd Koninkrijk.. Foto: CNS - Jean Bizimana, Reuters

Katholieke en anglicaanse geestelijken in het Verenigd Koninkrijk hebben kritiek geuit op plannen van de Britse regering om immigranten naar Rwanda te sturen voor de behandeling van hun asielaanvraag.

In een poging om de smokkel van migranten over het Kanaal te ontmoedigen, voert premier Boris Johnson een beleid in om alle alleenstaande mannen die met kleine bootjes aankomen zo’n 6.500 kilometer verder weg te sturen terwijl hun asielaanvragen worden verwerkt.

‘De moeilijkheden verergeren’

Hulpbisschop Paul McAleenan van Westminster, woordvoerder voor migratievraagstukken namens de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, zei dat migranten moeten worden geholpen in plaats van ontmoedigd.

image
Hulpbisschop Paul McAleenan. Foto: CNS - Marcin Mazur, courtesy Bishops' Conference of England and Wales

“Hoewel het plan wordt gepresenteerd als een humanitaire noodzaak om mensenhandel te bestrijden, zal deze regeling de moeilijkheden verergeren van degenen die op onze kusten aankomen in de hoop op een nieuw begin”, aldus McAleenan in een verklaring.

‘Pak de oorzaken aan, niet de mensen’

“Uit de daden van de bevolking van dit land blijkt dat zij mensen in nood willen steunen; besluiten van de regering zouden hetzelfde moeten doen”, zei hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We moeten het hen gemakkelijk maken om hun verhaal (hun asielaanvraag) te vertellen, in het besef dat we te maken hebben met individuen die naar Gods beeld zijn geschapen en die grote ontberingen hebben doorstaan in hun eigen land en op hun reizen”, voegde bisschop McAleenan eraan toe. Ook stelt hij dat de internationale gemeenschap beter de oorzaken van migratie kan aanpakken dan de migranten zelf.

‘Plan kan oordeel van God niet doorstaan’

Ook de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby van Canterbury bekritiseerde de overeenkomst van de Johnson-regering met Rwanda – een deal die het Verenigd Koninkrijk 120 miljoen pond kost. De geestelijk leider van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap gebruikte zijn paaspreek om te verklaren dat het plan “het oordeel van God niet kan doorstaan”.

image
Premier Boris Johnson verdedigde zijn plan tijdens een recent bezoek aan India. Foto: CNS - Ben Stansall, Reuters

Johnson heeft gezegd dat het plan “moreel juist” is omdat hij gelooft dat het het risico zal verminderen dat migranten verdrinken wanneer ze in kleine bootjes het stuk water tussen Frankrijk en Engeland proberen over te steken.

Brexit

De meeste migranten die via deze route proberen illegaal Engeland binnen te komen, zijn al door verschillende veilige Europese landen gereisd, waar ze asiel hadden kunnen aanvragen. De meesten zijn afkomstig uit het Midden-Oosten of Afrika, maar allen zullen voor behandeling naar Rwanda worden gestuurd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Europese Unie staat erop dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land van aankomst. Door de Brexit moeten migranten via landen van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk reizen voordat ze daar een verblijfsvergunning aanvragen.

Johnson ‘verbaasd over kritiek’

Tijdens een bezoek aan India half april zei Boris Johnson tegen journalisten: “Ik denk dat we een uitstekend beleid hebben om te proberen te voorkomen dat mensen verdrinken op zee, in het Kanaal, en ik was verbaasd dat daar kritiek op was.”

In 2021 zijn meer dan 30.000 migranten illegaal Engeland binnengekomen door het Kanaal over te steken. Niet zonder gevaar voor eigen leven: zo verdronken in november nog 27 mensen nadat een klein bootje was gekapseisd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.