<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Macron hernieuwt belofte om Notre-Dame te herstellen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 17 april 2020
image
De Notre-Damekathedraal Foto: CNS Photo - Charles Platiau, Reuters

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn belofte hernieuwd om de Notre-Dame volledig te herstellen. Hij beloofde er alles aan te doen om de kathedraal gerestaureerd te hebben voor de Olympische Spelen van 2024, die in Frankrijk gehouden worden.

Macron schreef dit woensdag, een jaar nadat een enorme vlammenzee een deel van het gebouw verwoestte. Hij noemde de Parijse kathedraal een “symbool van de veerkracht van de samenleving”.

Pauze vanwege corona

Hij merkte op dat de restauratie in de wacht staat vanwege de coronamaatregelen, maar zei dat die zo snel mogelijk zal beginnen.

Hij prees de “specialisten, architecten, ambachtslieden, arbeiders en leerlingen” die werken aan het herstel van de kathedraal en de 340.000 mensen en instellingen wereldwijd, die geld hadden geschonken.

“De Fransen zullen opnieuw de vreugde van het samenzijn herontdekken en de torenspits van de Notre-Dame zal opnieuw naar de hemel opstijgen”, aldus Macron.

Parijse aartsbisschop verheugd

Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs was blij met deze hernieuwde belofte.

“Ik kan niet voor de hele mensheid spreken, maar dit is zeker een moment van wereldwijde emotie en getuigenis”, zei hij woensdag tegen Radio Notre Dame.

Een levende kathedraal

“De stad als de staat, die eigenaar zijn van de kathedraal, zijn het eens over het doel van de restauratie”, aldus de aartsbisschop.

“Het was belangrijk dat uit onze plechtigheden van de Goede Week te zien was dat die nu op schema ligt. In die zin is het belangrijker om te laten zien dat de kathedraal levend is, dan om zo’n trieste verjaardag te vieren.”

Daarom ook, werd ter gelegenheid van het ‘jubileum’ van de brand afgelopen woensdag de 14,6 ton zware Emmanuel-klok in de zuidelijke toren van de kathedraal geluid.

Een mooi vooruitzicht

De toezichthouder op de restauratie, Jean-Louis Georgelin, vertelde aan het Franse katholieke weekblad Pèlerin dat hij verwacht dat op 16 april 2024 het Te Deum gezongen zal worden bij de herinwijding van de kathedraal.

Bron: Catholic News Service

>> In de papieren editie staat Katholiek Nieuwsblad deze week uitgebreid stil bij de verjaardag van de brand in de Notre-Dame.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.