<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Museum aast op kindertekeningen die gruwelen aan de Amerikaanse grens tonen

Catholic News Service 10 juli 2019

Tekeningen gemaakt door vluchtelingenkinderen in een katholiek opvangcentrum in Texas, hebben tot grote verontwaardiging geleid in de VS.

De schetsen van de 10- en 11-jarigen wekken de suggestie dat zij in detentiecentra van de Amerikaanse overheid zijn vastgehouden achter hekken of tralies. Het vermaarde Smithsonian Museum of American History in Washington D.C. heeft al interesse getoond in de kindertekeningen.

De drie tekeningen werden openbaar gemaakt door de American Academy of Pediatrics, een vereniging van kinderartsen, nadat die een bezoek hadden gebracht aan diverse grensbewakingsfaciliteiten in Texas, nabij de grens met Mexico.

Tralies, bewakers, rij slapende kinderen

Een van de drie tekeningen in kwestie toont een aantal kleine mensfiguurtjes achter tralies, en grotere figuren buiten de tralies. De tweede toont kinderen die op een rij onder dekens liggen te slapen, terwijl een groter persoon over hen waakt. De derde tekening toont geen mensfiguren, enkel een cel met een toilet en een zware deur.

De kindertekeningen - gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren. (Foto's: CNS photo/American Academy of Pediatrics via Reuters)

‘Verkennende gesprekken’

In een verklaring aan het katholieke persbureau CNS, liet het Smithsonian gisteren weten dat het museum weliswaar “niet publiceert of speculeert over mogelijke aankopen”, maar dat er inderdaad “verkennende gesprekken” zijn geweest tussen een curator van het historisch museum en de vereniging van kinderartsen.

“Het museum kent een lange traditie van het vertellen van de complexe geschiedenis van de Verenigde Staten en van het documenteren van die geschiedenis terwijl die zich ontvouwt”, aldus het Smithsonian in de persverklaring. “Dat heeft het ook gedaan na de aanslagen van 11 september 2001 en de orkaan Katrina in 2005, en tevens bij politieke campagnes.”

Katholiek opvanghuis

De tekeningen zijn gemaakt in een katholiek opvanghuis in Texas, dat voedsel, onderdak, kleding en praktische hulp biedt aan migranten die net zijn vrijgelaten door de federale immigratiedienst. Zuster Norma Pimentel, uitvoerend directrice van het centrum, verklaarde in The New York Times dat de tekeningen daar ook nog steeds aanwezig zijn.

“Wij geloven dat wij, in de beste traditie van onze natie, de menselijkheid en basale behoeften van migranten kunnen waarborgen”
- Amerikaanse bisschoppen in een verklaring

Terwijl president Trump een steeds harder anti-migratiebeleid voert, spreekt de katholieke Kerk in de VS zich steeds nadrukkelijker uit voor een humaner beleid. Toen in juni foto’s van een verdronken vader en kind aan de Amerikaans-Mexicaanse grens de wereld overgingen, publiceerden de Amerikaanse bisschoppen een open brief waarin zij beleidsmakers verantwoordelijk hielden voor de gruwelen aan de grens. “Deze sterfgevallen gebeuren, omdat de Verenigde Staten de asieltoegang afsluiten en maatregelen afkondigen die het duidelijke signaal afgeven dat mensen niet welkom zijn hier.”

Mis met migrantenkinderen

“Wij erkennen het recht van naties om hun grenzen te controleren en hun burgers veiligheid te bieden”, aldus de bisschoppen in hun verklaring. “Maar wij geloven ook dat wij, in de beste traditie van onze natie, de menselijkheid en basale behoeften van migranten kunnen waarborgen zonder dat dat de veiligheid in het geding brengt.”

Onlangs bezochten ook diverse prominente bisschoppen het grensgebied in Texas, en vierden daar de Mis met onbegeleide kinderen die er vastgehouden worden. Ook bezochten ze katholieke liefdadigheidsinstellingen die zich inzetten voor vluchtelingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.