<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nieuwe Argentijnse president nodigt paus Franciscus uit voor bezoek – ondanks eerdere beledigingen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 november 2023
image
Zondag won de populistische Javier Milei de presidentsverkiezingen in Argentinië. Ondanks beledigingen aan het adres van paus Franciscus feliciteerde de paus hem in een persoonlijk telefoongesprek. Foto: OSV News- Agustin Marcarian, Reuters

De uiterst rechtse Javier Milei van de partij La Libertad Avanza won zondag de presidentsverkiezingen in Argentinië. In openbare verklaringen uitte Milei felle kritiek op paus Franciscus. Toch belde de paus hem dinsdag om hem persoonlijk te feliciteren met zijn overwinning.

Javier Milei (53) had twee rondes nodig om de verkiezingen te winnen. De eerste ronde vorige maand liep uit op een nek-aan-nekrace tussen hem en de centrumlinkse advocaat Sergio Massa. Deze trad ruim een jaar geleden aan als minister van Economie in de linkse regeringscoalitie.

Kettingzaag

Het ging bij deze Argentijnse verkiezingen voornamelijk om herstel van de economie. Meer dan veertig procent van de Argentijnen leeft in armoede. De inflatie is torenhoog en bedraagt inmiddels al meer dan 140 procent. Het leidde onder de bevolking tot veel onvrede over het overheidsbeleid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De populistische Milei beloofde ingrijpende veranderingen en “de kettingzaag” in het overheidsbeleid te zetten. Hij wil af van de invloed van de Centrale Bank en verschillende ministeries volledig opheffen, waaronder die van Gezondheid en Onderwijs.

Daarnaast wil hij dat de Argentijnse peso plaatsmaakt voor de Amerikaanse dollar. En zeer opvallend: hij wil de handel in organen legaliseren.

Uitnodiging

Dinsdag onderbrak Milei volgens persbureau CNA de opnames voor een televisie-interview om paus Franciscus telefonisch te woord te staan. Het was een “aangenaam en zeer goed” gesprek, aldus medewerkers van de politicus.

Milei nodigde paus Franciscus uit om volgend jaar Argentinië te bezoeken “als staatshoofd en leider van de Kerk”. Paus Franciscus zou hier positief op gereageerd hebben.

‘Ik heb de moed, ik werk aan wijsheid’

Verder wees de paus de nieuwe president erop dat “gezondheid, onderwijs en armoede zeer belangrijke kwesties zijn”. In reactie daarop zei Milei dat hij ervan overtuigd is dat de veranderingen die hij van plan is door te voeren “goed zullen zijn voor de bevolking”.

image
Javier Milei beloofde in zijn campagne de Argentijnse economie weer uit het slop te trekken. Een van zijn plannen is het inruilen van de Argentijnse peso voor de Amerikaanse dollar. Op 12 september 2023 liep hij daarom in Plata met een groot dollarbiljet door de straten. Foto: OSV News - Agustin Marcarian, Reuters

Paus Franciscus drong er bij de toekomstige president op aan om “wijsheid en moed te hebben om te regeren”. Milei antwoordde vervolgens: “Ik heb de moed, ik werk aan de wijsheid.”

Beledigingen

Het telefoontje uit Rome komt na harde kritiek van Milei op de paus en forse beledigingen. Zo beweerde Milei dat de paus “de vertegenwoordiger van het kwaad op aarde” was en noemde hij de paus een “vieze linkse rakker”. In de presidentiële debatten heeft Milei hiervoor zijn verontschuldigingen aangeboden.

De kans dat paus Franciscus zijn geboorteland zal bezoeken lijkt de laatste weken groter te worden. De Argentijnse bisschoppen besloten tijdens hun laatste vergadering om een officiële uitnodigingsbrief aan de paus te schrijven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.