fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nigeriaanse hulpbisschop en chauffeur vrijgelaten door kidnappers

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 januari 2021
image
Hulpbisschop Moses Chikwe Foto: CNS Photo

De Nigeriaanse hulpbisschop Moses Chikwe en zijn chauffeur Ndubuisi Robert zijn na een vijfdaagse ontvoering “ongedeerd en zonder het betalen van losgeld” vrijgelaten.

“Eer aan GOD”, postte Chikwes aartsbisdom Owerri op Nieuwjaarsdag op sociale media. In hetzelfde bericht stond: “Welkom terug, onze geliefde bisschop, God hoorde de gebeden van zijn volk.”

Traumatische ervaring

Volgens de aartsbisschop van Owerri zag zijn hulpbisschop er bij hun weerzien erg zwak uit. Hij zou zich ook erg verzwakt voelen door de traumatische ervaring.

De chauffeur van de hulpbisschop was naar het ziekenhuis gebracht voor de behandeling van een wond. De ontvoerders hadden de man in zijn hand gesneden. De aartsbisschop bedankte de autoriteiten en veiligheidsagenten voor hun werk om de twee mannen vrij te krijgen.

https://www.kn.nl/abonnementen/Chikwe en Robert werden op de avond van zondag 27 december ontvoerd door onbekende gewapende mannen. Chikwe is de eerste katholieke bisschop die in Nigeria is ontvoerd sinds de Boko Haram-opstand in 2009 begon. In de loop der jaren zijn verschillende priesters, seminaristen en honderden anderen ontvoerd, maar geen bisschoppen.

Overigens is de precieze toedracht van de ontvoering nog altijd onduidelijk.

Geruchten negeren

Kort na de ontvoering gingen er geruchten rond dat de hulpbisschop vermoord zou zijn. Het aartsbisdom riep op om deze geruchten te negeren, omdat ze misleidend waren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschoppen van Nigeria drongen aan op gebed voor de veiligheid en vrijlating van de 53-jarige Chikwe. Katholieken in Zuid-Californië hadden ook gebeden om de veilige terugkeer van de hulpbisschop: Chikwe werkte een aantal jaren als priester in het bisdom San Diego.

‘Land van bijzondere zorg’

Eerder deze maand noemde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Nigeria een van de slechtste landen op het gebied van godsdienstvrijheid. Het beschreef het West-Afrikaanse land als een “land van bijzondere zorg”. Dit is een formele aanduiding die is voorbehouden aan landen waar de ergste schendingen van religieuze vrijheid plaatsvinden, de andere landen in deze categorie zijn China, Noord-Korea en Saoedi-Arabië.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency