<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Noord-Ierse bisschoppen: abortus bedreigt regionale vrede

Michael Kelly - Catholic News Service 29 juli 2021
image
Een abortusprotest in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Foto: CNS photo - Cathal McNaughton, Reuters

Noord-Ierse bisschoppen waarschuwen dat als de Britse regering druk uitoefent op gezondheidsinstellingen in Noord-Ierland om voorzieningen voor abortus in te richten, de vredesprocessen in de regio verstoord kunnen worden.

Brandon Lewis, de Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, gebood begin dit jaar de regionale overheid om de mogelijkheid tot abortus voor 1 april open te stellen. Wetgeving die abortus tot twaalf weken in alle omstandigheden mogelijk maakt, werd in Londen in 2019 over de hoofden van de Noord-Ierse afgevaardigden goedgekeurd. Deze zet zorgde destijds voor een storm van kritiek omdat alle Noord-Ierse afgevaardigden tegen hadden gestemd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kerkleiders noemen het introduceren van abortus in Noord-Ierland nu “onrechtvaardig”, “zeer onrustbarend” en schadelijk voor de verstandhouding tussen de katholieke en protestantse volksdelen van Noord-Ierland, die sinds het vredesakkoord van 1998 na decennia van onrust in kwetsbare vrede samenleven.

Fragiele balans

“Dit is de meest recente van een reeks Londense besluiten die volgens ons de fragiele balans van het Goedevrijdagakkoord bedreigen”, aldus het statement van aartsbisschop Eamon Martin van Armagh en de vier andere bisschoppen van Noord-Ierland. Ze bekritiseren ook politici die de “eenzijdige oplegging” verwelkomen. Waarschijnlijk spreken de bisschoppen zich nu uit over deze kwestie omdat er verkiezingen voor het Noord-Ierse parlement voor de deur staan: ze hopen dat katholieken abortus als een van de hoofdthema’s van die verkiezingen zullen beschouwen.

“Christenen en iedereen van goede wil mogen nooit zwijgend toezien hoe anderen voorbij gaan aan het feit dat ongeboren kinderen ook mensen zijn en recht hebben op bescherming.”
- Noord-Ierse bisschoppen

“Nu we ons opmaken om ons democratische recht te gebruiken door te stemmen voor ons parlement, roepen we alle katholieken en iedereen die net als wij ieder mensenleven onaantastbaar vinden op om goed na te denken over de problemen die de Londense houding veroorzaakt”, schrijven de bisschoppen. “We vragen iedereen om kandidaat-politici en politieke partijen om hun abortusstandpunt kenbaar te maken.”

De nieuwe plannen maken abortus ook mogelijk tot 24 weken bij risico op complicaties bij de moeder. Er is geen limiet in gevallen van zogenaamde fatale foetale afwijkingen of wanneer een zware geestelijke of mentale handicap is vastgesteld.

Politieke afweging

Volgens de bisschoppen is de gedeelde zoektocht naar vrede in Noord-Ierland “voor een groot deel gedreven door onze gezamenlijke verwerping van de wreedheid en de degradatie van menselijke waardigheid die ontstaat wanneer het recht op leven op welke manier dan ook verminderd wordt.”

“Door het mogelijk maken van abortus aan het Noord-Ierse parlement op te leggen, straalt de regering in Londen het idee uit dat liefdevolle zorg voor een zwangere vrouw en haar ongeboren kind louter een kwestie van gezondheidszorg is”, vervolgen ze. “Maar wie niet aan de discussie kunnen deelnemen, zijn de duizenden ongeboren kinderen die geen wettelijke beschermen genieten. Hun menselijkheid wordt niet meegenomen in deze politieke afweging.”

https://www.kn.nl/donaties/

“Daarom mag het argument voor de bescherming van ieder menselijk leven nooit overgelaten worden aan mensenrechtenexperts alleen. Londen legt ons een onrechtvaardige wet op. Christenen en iedereen van goede wil mogen nooit zwijgend toezien hoe anderen voorbij gaan aan het feit dat ongeboren kinderen ook mensen zijn en recht hebben op bescherming.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.