fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pakistaanse Kerk vraagt om bescherming na koranverbranding in Zweden

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 juli 2023
image
Een Pakistaanse politieagent houdt de wacht bij een kerk in ’s lands grootste stad Karachi op 16 januari 2004. Opnieuw vragen kerkleiders hun gebedshuizen te beschermen. Foto: CNS - Reuters

Pakistaanse kerkleiders hebben de autoriteiten in hun land opgeroepen hun kerken te beschermen. Islamitische extremisten dreigden in reactie op de koranverbranding in Zweden van Pakistan “een hel voor het christendom” te maken.

De bedreigingen komen van de verboden soennitische militante groepering Lashkar-e-Jhangvi. Deze reageerde op de openbare koranverbranding door een Irakese vluchteling buiten een moskee in Stockholm.

Alert

Naeem Yousaf Gill, een medewerker van de Pakistaanse bisschoppenconferentie, liet aan UCA News weten de bedreigingen serieus te nemen. Daarom ook hadden de bisschoppen er bij de autoriteiten op aangedrongen alert te zijn.

De Kerk in Pakistan “veroordeelt de schending van de Koran” in Zweden, zei Gill. “Als religieuze minderheid leven we in broederschap en vrede en hebben we altijd de meerderheid gesteund.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maandag had Khalid Rashid Asi van het bisdom Faisalabad een ontmoeting met politieagenten in een wijk waar bijna 4000 christenen wonen.

Hij verwacht van alle priesters in het bisdom dat ze extra op hun hoede zijn. Hij raadt ze aan contact op te nemen met de politie voor de beveiliging van hun parochies, kloosters, scholen en andere instanties. Verder adviseerde hij de kerken goed af te sluiten en de beveiligingscamera’s te controleren.

“De koranverbrandingen moeten stoppen. Als mensen moeten we allemaal de heilige boeken respecteren en streven naar een cultuur van vrede en harmonie”, zei hij tegen UCA News.

Niet ver genoeg

Het incident in Zweden leidde tot een reeks protesten in verschillende moslimlanden en is veroordeeld door de Zweedse Raad van Kerken en ook door paus Franciscus.

Zondag verzamelden demonstranten zich in Karachi, de grootste stad van Pakistan. Ze drongen er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op aan de Zweedse ambassadeur op te roepen formeel protest aan te tekenen.

https://www.kn.nl/donaties/

Voor Lashkar-e-Jhangvi ging dat niet ver genoeg. “Het is jammer dat jihadistische organisaties zich hebben beperkt tot het veroordelen in plaats van het doden van de christenen die de Koran ontheiligen”, stelde de groep, die hierbij opriep tot zelfmoordaanslagen.

“Het christendom heeft de eer van moslims uitgedaagd door de Koran in Zweden te ontheiligen. Als een christen de Koran in een ander land schendt, zullen de Jhangvi, die het pad van het martelaarschap bewandelen, van Pakistan een hel maken voor het christendom.”