<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ‘walgt’ van koranverbranding: ‘Vrije meningsuiting geen excuus om te beledigen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 juli 2023
image
Een demonstrant houdt een Koran omhoog tijdens protesten in Pakistan in 2010. Woensdag 28 juni verbrandde een Irakese vluchteling enkele bladzijden uit de Koran bij een moskee in Stockholm. In een interview keurt paus Franciscus deze actie fel af. Foto: CNS - Athar Hussain, Reuters

In een interview met een Arabische krant veroordeelt paus Franciscus de recente verbranding van pagina’s uit de Koran in Zweden. Hij roept mensen van alle religies op om vredestichters te worden en het document uit 2019 over menselijke broederschap als “routekaart” te gebruiken.

Het artikel verscheen op 3 juli in het Arabisch in de krant Al-Ittihad, die eigendom is van de regering van van de Verenigde Arabische Emiraten. Vatican News citeert uitgebreid uit het interview, waarin de paus de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten prees en sprak over interreligieuze samenwerking en vredesopbouw.

Boos

“Ik ben boos en walg van zulke daden”, zei Franciscus in antwoord op een vraag over het incident van vorige week. “Elk boek dat door gelovigen als heilig wordt beschouwd, moet worden gerespecteerd uit respect voor degenen die erin geloven. De vrijheid van meningsuiting mag nooit worden gebruikt als excuus om anderen te beledigen. Dat toestaan is verwerpelijk en moet worden veroordeeld.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 28 juni verbrandde een Irakese vluchteling een aantal uit een Koran gescheurde pagina’s bij een moskee in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ook zou de man volgens de Zweedse krant Aftonbladet stukken spek op het islamitische heilige boek gelegd hebben. Varkens gelden in de islam als onreine dieren.

Toestemming

Eerder die dag had de man van de Zweedse politie toestemming gekregen voor zijn protestactie tegen de islam. Zweedse autoriteiten hadden eerdere aanvragen voor koranverbrandingen afgewezen, maar werden vervolgens door de rechter teruggefloten. Die oordeelde dat de grondwet op basis van vrijheid van meningsuiting dergelijke protesten toestaat.

Het incident heeft tot verontwaardiging geleid onder moslims over de hele wereld. Sjiitische demonstranten vielen de Zweedse ambassade in Irak binnen.

Goedheid

“De toekomst van interreligieuze samenwerking is gebaseerd op het principe van wederkerigheid, respect voor de ander en de waarheid”, zei de paus in het interview. Hij drong aan op gebed voor elkaar, dialoog en vriendschap.

“De vrijheid van meningsuiting mag nooit worden gebruikt als excuus om anderen te beledigen.”
- Paus Franciscus

“Het is onze taak om het religieuze gevoel om te zetten in samenwerking, broederschap, tastbare daden van goedheid”, zei hij. Broederschap en zorg voor anderen moeten “zonder onderscheid tot iedereen gericht zijn”. De paus benadrukte hierbij dat goedheid ook bedoeld is voor mensen die anders denken of geloven. “Want goedheid kent geen discriminatie of uitsluiting.”

Tegengif

De paus noemde het document over menselijke broederschap, dat hij in 2019 in Abu Dhabi ondertekende met de grootimam Ahmed el-Tayeb, een belangrijke tekst “voor het vreedzaam samenleven van alle mensen”.

“Ik zou willen zeggen dat het document een licht is dat alle mannen en vrouwen van goede wil leidt op het pad van samenleven en ontmoeting. Het is een routekaart voor iedereen die er moedig voor kiest om een vredestichter te zijn in onze wereld die verscheurd wordt door oorlog, geweld, haat en terreur.”

“Menselijke broederschap”, vervolgde hij, “is het tegengif dat de wereld nodig heeft om zichzelf te genezen van het gif van deze wonden.”

https://www.kn.nl/donaties/

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.