<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pakistan scherpt blasfemiewet verder aan

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 januari 2023
image
Pakistaanse katholieken bidden hier in juli 2022 tijdens een Mis in New York. Daar vonden toen gesprekken met hulporganisatie Kerk in Nood plaats. Vorige week verslechterde de situatie voor christenen in het land verder, doordat het Pakistaanse parlement de blasfemiewet verder aanscherpte. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

Het parlement in Pakistan keurde vorige week een wetswijziging goed die beledigingen van de naasten van de profeet Mohammed strafbaar stelt. Veroordeelden hangt voortaan een celstraf van tien jaar, met een mogelijke verlenging tot levenslang, boven het hoofd.

Hiermee is de bestaande en controversiële blasfemiewet in Pakistan alweer aangescherpt, iets wat volgens de hulporganisatie Kerk in Nood niet goed voor christenen is.

Strenger

De islam is de staatsgodsdienst van Pakistan. Blasfemiewetten bestaan al meer dan een eeuw in het land. Sinds de jaren tachtig zijn deze wetten echter strenger geworden. In 1987 werd de doodstraf verplicht gesteld voor sommige overtredingen. Zo riskeren mensen die de profeet Mohammed beledigen de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onder de nieuwe wet is de straf voor beledigingen van metgezellen, echtgenotes en familieleden van de profeet verhoogd van drie tot tien jaar cel. Deze straf kan voortaan verlengd worden tot levenslang. Ook moeten de veroordeelden een boete van ruim 11.000 euro betalen. Op borgtocht vrijkomen zal niet meer mogelijk zijn.

Gepeupel

Edward Clancy, directeur van de internationale liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood, zegt in een gesprek met persbureau CNA dat de situatie voor christenen in Pakistan er niet beter op wordt. “Elke keer dat Pakistan de wet aanscherpt of de mogelijkheid vergroot om zaken bij het gerecht te brengen, is dat niet goed voor christenen.”

Alhoewel er de afgelopen jaren tientallen mensen een doodvonnis kregen, zijn er tot dusver nog geen mensen daadwerkelijk geëxecuteerd voor blasfemie. Maar het blijft een levensbedreigende situatie voor christenen, vertelt Clancy. “De straf wordt bijna nooit uitgevoerd door de staat, maar eerder door het gepeupel.”

Radicalen gebruiken de wet om religieuze minderheden als christenen, sjiieten, ahmadiyya’s en hindoes aan te vallen. Ook wordt de wet vaak onterecht gebruikt om ruzies tussen veelal moslims en christenen uit te vechten. Vaak worden christenen vervolgd door bendes en burgerwachten, opgehitst tot geweld, die dan het heft in eigen handen nemen.

Zonder nadenken

Ook Peter Jacob, uitvoerend directeur van het in Lahore gevestigde katholieke Center for Social Justice onderstreept in UCA News de relatie tussen gewelddadige menigten en de blasfemiewet.

https://www.kn.nl/donaties/

Verder merkt hij op dat het parlement de wet unaniem en zonder enig debat aannam. “Resoluties die de vrijheid van godsdienst schenden, worden zonder nadenken aangenomen”, stelt hij. Jacob betreurt het dat wetgevers niet eens experts uitnodigen om nieuwe wetten en hun implicaties te bestuderen.

Asia Bibi

Een van de beroemdste zaken van de afgelopen jaren was die van Asia Bibi. De katholieke vrouw en moeder van vijf kinderen zat bijna tien jaar in de dodencel vanwege aantijgingen dat ze de islam had beledigd. Talrijke wereldleiders riepen op tot haar onmiddellijke vrijlating, waaronder emeritus-paus Benedictus XVI en paus Franciscus.

In oktober 2018 vernietigde het Pakistaanse Hooggerechtshof haar veroordeling wegens godslastering. Ze vluchtte vervolgens het land uit en wordt naar verluidt nog steeds met de dood bedreigd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.