<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Rode schijnwerpers en gebed: interesse voor RedWednesday neemt toe

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 november 2023
image
De Renkumse Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk stond vorig jaar voor het eerst in de rode schijnwerpers. Dit jaar breiden de gelovigen het RedWednesday-programma in hun gemeenschap uit: er komt een lezing en een nacht van gebed. Foto: Stichting Maria van Renkum

Traditiegetrouw worden wereldwijd in november kerken rood verlicht om aandacht te vragen voor christenvervolging. Ook Nederlandse kerken sluiten aan bij RedWednesday, de actie van Kerk in Nood (ACN). “Door het toegenomen geweld zijn mensen zich meer bewust van de lastige omstandigheden waarin anderen zich bevinden.”

Wereldwijd zullen rond 22 november honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen bloedrood worden verlicht. In Nederland doen zeker 155 kerken mee. Daaronder is ook de Renkumse Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk.

Vorig jaar deed de geloofsgemeenschap in Renkum voor het eerst mee. Dit jaar houdt Kerk in Nood er ook een lezing met als thema ‘Vrij zijn om te geloven’ en is er een nacht van gebed in de Mariakapel.

Toename

“Veel mensen beseffen soms niet in welke luxe we leven, dat we in vrijheid ons geloof kunnen beleven en uitdragen, zonder dat er enig gedoe van komt”, zegt John Bartels (69), voorzitter van de Stichting Maria van Renkum die de activiteiten rondom RedWednesday in Renkum organiseert.

“In andere landen worden mensen gediscrimineerd, soms gemarteld en gedood. Alleen omdat ze niet mogen geloven wat ze geloven; ze mogen niet zijn wie ze zijn. We willen met RedWednesday graag stilstaan bij hun lot.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Uit onderzoek van Kerk in Nood blijkt dat de vrijheid om te geloven wereldwijd steeds meer onder druk staat. Niet alleen het aantal schendingen neemt toe, ook de straffeloosheid is wereldwijd toegenomen. Zo worden in Pakistan, Nigeria, China en India steeds minder geweldplegers tegen gelovigen voor hun misdaden vervolgd.

Gebruik de pijltjes om te bladeren. | Foto's: via Kerk in Nood Nederland

“Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap draagt bij aan deze cultuur van straffeloosheid”, zegt Dennis Peters, woordvoerder van Kerk in Nood Nederland. Daarom vraagt de katholieke hulporganisatie om dat stilzwijgen te verbreken.

Meeleven

Ook al zijn nog altijd veel mensen zich niet al te goed bewust van de situatie in andere landen, Peters ziet wel degelijk een toenemende interesse voor RedWednesday. “Door het toegenomen geweld zijn mensen zich meer bewust van de lastige omstandigheden waarin anderen zich bevinden”, denkt hij.

“Het animo voor onze lezingen is voor het eerst sinds de coronapandemie toegenomen. Ook de reacties laten zien dat mensen zich bewust zijn van de lastige omstandigheden in het Heilig Land, Pakistan, Somalië en andere landen die in de lezingen voorkomen. Mensen leven mee, vooral ook met de christenen die zich vaak tussen twee vuren bevinden.”

Gebed

In Renkum werken ze graag mee aan verdere bewustwording. Volgend jaar gaan de gelovigen met speciaal lesmateriaal de basisscholen in het dorp langs.

Bartels vindt het belangrijk dat de gelovigen ook speciaal voor de slachtoffers bidden, want “werken en bidden horen bij elkaar”, meent hij. In de Renkumse Mariakapel wordt daarom de hele nacht non-stop gebeden. “Het enige wat we kunnen doen is bidden. Hierdoor kunnen we misschien iets in werking zetten.”

Hij hoopt dat mensen ook bidden voor de leiders die hun mensen de vrijheid van geloof ontnemen. “Je weet nooit wat bidden oplevert. We moeten vertrouwen in de werking van de heilige geest en hopen dat de geweldplegers en leiders die geest ook toelaten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.