fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus bidt voor einde van geweld in Afghanistan

Inés San Martín - Crux 16 augustus 2021
image
Talibanstrijders voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul. Foto: CNS Photo - Reuters

Terwijl Talibanstrijders Kabul binnentrokken, riep paus Franciscus zondag op tot dialoog om een einde te maken aan het conflict.

“Ik sluit mij aan bij de unanieme zorgen over de situatie in Afghanistan. Ik vraag jullie samen met mij te bidden tot de God van de vrede, opdat het wapengekletter stopt en er een oplossing gevonden mag worden rond een tafel van dialoog”, zei Franciscus zondag tegen duizenden pelgrims op het Sint-Pietersplein.

Taliban in Kabul

“Alleen op deze manier kan de gemartelde bevolking van dit land – mannen, vrouwen, ouderen en kinderen – terugkeren naar hun huizen en leven in veiligheid en vrede”, aldus de paus.

Franciscus sprak deze woorden aan het einde van het zondagse angelusgebed, terwijl vanuit Kabul het nieuws kwam dat de Taliban de Afghaanse hoofdstad op zondagochtend waren binnengetrokken.

Einde Westers experiment

De Taliban wordt ervan beschuldigd mensen die met de regering hebben samengewerkt standrechtelijk te executeren, en van het opnieuw invoeren van het schrikbewind, dat zij tussen 1996 en 2001 in het land uitoefenden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Beelden die door verslaggevers ter plaatse zijn gedeeld via sociale media toonden onder meer Talibanstrijders die afbeeldingen van vrouwen in een bruidsjurk, waarbij hun haar zichtbaar was, overschilderden. Daardoor groeit de angst dat de Taliban een einde zullen maken aan het twintigjarige Westerse experiment bedoeld om een nieuw en toleranter Afghanistan op te bouwen.

President Ghani

Volgens AP heeft de Taliban bijna heel het land in iets meer dan een week veroverd, ondanks de honderden miljarden dollars die de VS en de NAVO in bijna twintig jaar tijd hebben uitgegeven om Afghaanse veiligheidstroepen te vormen.

Enkele dagen eerder werd in een Amerikaans militair rapport gesteld dat de hoofdstad van het land pas over een maand in gevaar zou komen. De Taliban boekte echter al snel een overwinning op Afghaanse veiligheidstroepen, ondanks luchtsteun van het Amerikaanse leger. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft het land inmiddels verlaten.

Sharia

Vooraanstaande Talibanstrijders hebben een BBC-verslaggever verteld dat zij vastberaden zijn om hun versie van de Sharia opnieuw in te voeren, waarmee praktijken als het stenigen bij echtbreuk, amputatie van ledematen bij diefstal en het verbod voor meisjes ouder dan 12 jaar om onderwijs te volgen weer gangbaar zullen worden.

Daardoor vrezen duizenden vrouwen die de laatste twintig jaar onderwijs hebben genoten, een professionele carrière zijn begonnen, en over straat liepen zonder begeleiding van een man, nu voor hun leven.

https://www.kn.nl/abonnementen/