<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus bidt voor jonge slachtoffers van aanslag in Oeganda: ‘Laten we bidden voor vrede’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 juni 2023
image
Lokale bewoners verzamelen zich op een afgezette plek buiten de Lhubirira Secondary School in Oeganda. In de nacht van vrijdag op zaterdag staken rebellen daar slaapzalen in brand en vielen ze scholieren met kapmessen en geweren aan. Bij de aanvallen kwamen minstens 41 mensen om het leven. Foto: OSV News - Reuters

Bij een aanval op een internaat in Oeganda zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag minstens 41 mensen om het leven gekomen. Autoriteiten vermoeden dat de rebellen lid zijn van een aan IS verbonden groepering. Paus Franciscus bad zondag voor de slachtoffers.

De aanval vond plaats in de stad Mpondwe, vlakbij de grens met Congo. Op het internaat verbleven scholieren in de leeftijd van dertien tot achttien jaar oud. Slaapzalen werden in brand gestoken en degenen die probeerden te ontsnappen werden aangevallen met machetes en geweren. Minstens zes scholieren werden ontvoerd.

Eerste publiekelijke optreden

Paus Franciscus bad tijdens zijn eerste publieke optreden na zijn opname in het Gemelli-ziekenhuis voor de slachtoffers van de aanslag: “Ik bid ook voor de jonge studenten, slachtoffers van de brute aanval op een school ten westen van Oeganda. Deze strijd, deze oorlog overal… laten we bidden voor vrede!”

Rebellengroep

De ADF is een rebellengroep die banden heeft met de Islamitische Staat. Hij werd in de jaren negentig opgericht door enkele Oegandese moslims die vonden dat president Yoweri Museveni verantwoordelijk was voor discriminatie en vervolging van moslims in het land.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Oegandese leger verjoeg de rebellengroep naar Oost-Congo. Daar ontbrak het aan staatsgezag en konden verschillende rebellengroepen opereren en gedijen. In 2021 stuurde het Oegandese leger troepen naar Oost-Congo om het Congolese leger te helpen de rebellen te bestrijden en het staatsgezag te herstellen.

Vergeldingsacties

“Ons leger ging naar Congo om te helpen”, legde Sunday Augustine Masereka – hoofd communicatie in het nabijgelegen bisdom Kasese – het afgelopen weekend aan Radio Vaticaan uit. “Mensen verwelkomden hen daar, maar het is een echte verrassing dat de rebellen nu uit Congo ontsnappen om Oeganda aan te vallen.”

image
Een deel van het internaat nadat rebellen het in brand staken in de nacht van 16 op 17 juni. Foto: OSV News - Reuters

Hij zei dat de recente aanval op Oeganda en de herhaalde aanvallen over de grens met Congo angst hebben veroorzaakt onder de mensen. Hij denkt ook dat dit vergeldingsacties zijn met de bedoeling om angst in te boezemen.

Stilletjes sterven

De priester zei dat het van cruciaal belang was dat de internationale media en de internationale gemeenschap de schijnwerpers zetten op wat er gaande is in Congo, omdat “mensen stilletjes sterven in Congo. De media praten alleen als er een aanslag is.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij zei dat er behoefte is aan een inclusieve dialoog omdat “mensen blijven sterven en wapens niets oplossen. Het zijn de gewone mensen die elke dag sterven. Dus als de oorlogvoerende partijen samen kunnen komen en vredesbesprekingen kunnen voeren, levert dat misschien iets op.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.