<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus bidt voor Marokko na aardbeving: ‘Moge concrete hulp de bevolking in deze tragische tijd steunen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 september 2023
image
Reddingswerkers zoeken in Ouirgane naar overlevenden van de aardbeving van 8 september. Paus Franciscus dankte alle reddingswerkers en bad dat "concrete hulp de bevolking in deze tragische tijd steunt". Foto: OSV News - Nacho Doce, Reuters

Terwijl het zoeken naar overlevenden van de aardbeving die Marokko drie dagen geleden trof een race tegen de klok is, uitte Paus Franciscus afgelopen weekend zijn verdriet over de natuurramp. Hij dankte alle “reddingwerkers en degenen die werken om het lijden van de mensen te verlichten”.

In de nacht van vrijdag 8 juli vond er zo’n 72 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh een aardbeving plaats met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Zeker 2100 mensen kwamen hierbij om het leven en duizenden mensen raakten gewond. Volledige dorpen zouden verwoest zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hulp kan door de slechte bereikbaarheid op sommige plaatsen in het Atlasgebergte nog nauwelijks geboden worden. De BBC meldt dat mensen met blote handen op zoek zijn naar overlevenden van de natuurramp.

Troost

In een telegram betuigde de paus op 9 september zijn “diepe solidariteit” met het land. Hij bad voor de duizenden mensen die zijn omgekomen of getroffen door de aardbeving. Ook zei hij te bidden voor troost aan degenen die rouwen om het verlies van hun dierbaren en huizen.

image
Een vrouw treurt terwijl reddingswerkers in Ouirgane een lichaam onder het puin vandaan halen. Foto: OSV News - Hannah McKay, Reuters

Na het angelus op zondag bad hij voor het Marokkaanse volk: “Moge concrete hulp de bevolking in deze tragische tijd steunen: laten we dichtbij de bevolking van Marokko staan.”

Hij bedankte ook “de reddingswerkers en degenen die werken om het lijden van de mensen te verlichten”.

Onze-Lieve-Vrouw van Marokko

Kort na de ramp drong het aartsbisdom Rabat aan op gebeden voor de getroffenen via een bericht op sociale media. “Laten we met Onze-Lieve-Vrouw van Marokko bidden voor de slachtoffers en hun families”, aldus het aartsbisdom.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.