<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus bidt voor slachtoffers van het snel verspreidende coronavirus

KN Redactie 27 januari 2020
image
Medisch personeel van het vliegveld Rome Fiumicino bereidt zich voor op het onderzoeken van reizigers uit China. (Foto: CNS photo/Fiumicino airport via Reuters)

Paus Franciscus bad afgelopen zondag voor de mensen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, dat al 56 mensen heeft gedood in China.

“Moge de Heer de overledenen ontvangen in zijn vrede, de families troosten en de grote toewijding van de Chinese gemeenschap ondersteunen, die al klaar staat om de epidemie te bestrijden”, zei paus Franciscus tijdens het Angelus van 26 januari.

Feestdag

Het virus dat begon in de Chinese stad Wuhan heeft zich uitgespreid over negen landen met 1975 bevestigde ziektegevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie rapporteerde op 25 januari dat 237 mensen ernstig ziek zijn ten gevolge van het nieuwe virus.

Het aantal mensen met het coronavirus is binnen 24 uur na de rapportage gegroeid met 655 gevallen, meldde de Chinese overhead op 26 januari, één dag na het nieuwe maanjaar. Honderden miljoenen Chinezen reizen voor deze feestdag, die het grootste feest van het jaar is in China. Wuhan, een stad ter grootte van Londen, zit al sinds 23 januari op slot met beperkingen op het gebied van reizen per trein, vliegtuig, pont en auto.

Tongcommunie in de ban

Ook diverse kerken in China zijn gesloten, of zien voorlopig af van eucharistievieringen uit angst voor het virus. Het bisdom van Ningbo deed de tongcommunie in de ban, en riep priesters op de hostie enkel nog in de hand te leggen bij het uitreiken van de communie.

Epidemie

Buiten China is het coronavirus bevestigd aanwezig in Thailand, Japan, Singapore, Australië, Frankrijk, Zuid-Korea, Vietnam, Nepal, en de Verenigde Staten. Verdachte gevallen van recente reizigers bevinden zich in Canada, Portugal en Ivoorkust.

Het coronavirus werd voor het eerst gerapporteerd door de Wereldgezondheidsorganisatie op 31 december. De Filipijnse bisschoppen riepen hun inwoners toen op tot waakzaamheid en snelle ziekenhuisgang bij het vermoeden van besmetting.

Speciaal gebed

Mgr. Ruperto Santos van Balanga gaf een speciaal gebed uit voor de preventie van een wereldwijde uitbraak:

“We bidden dat U een wereldwijde uitbraak van het coronavirus in de hand houdt en voorkomt. We vragen u met aandrang uw kracht te laten zien en de snelle verspreiding van dit dodelijke virus te stoppen. Toon uw aanwezigheid aan hen die al geïnfecteerd zijn. Geef hen hoop en moed en moge uw wonderdoende genezende handen op hen zijn.”

(Bronnen: CNA/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.