<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus bidt voor vrede in Kazachstan

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 januari 2022
image
Paus Franciscus bad na het angelus voor vrede in Kazachstan. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus riep zondag op om een einde te maken aan het geweld in Kazachstan, dat een onbekend aantal levens heeft geëist.

Nadat hij op 9 januari het angelusgebed had gebeden, bad hij voor vrede in het Centraal-Aziatische land.

“Ik heb met verdriet vernomen dat er slachtoffers zijn gevallen tijdens de protesten die de afgelopen dagen in Kazachstan zijn uitgebroken”, zei hij. “Ik bid voor hen en voor hun families, en ik hoop dat de sociale harmonie zo snel mogelijk zal worden hersteld door te zoeken naar dialoog, gerechtigheid en het algemeen welzijn.”

Protesten

Op 2 januari braken er in Kazachstan protesten uit na een sterke stijging van de gasprijzen.

President Kassym-Jomart Tokayev reageerde door een landelijke noodtoestand uit te roepen. Hij nodigde troepen uit van een alliantie bestaande uit Rusland en andere staten. Tokayev beval veiligheidstroepen om “zonder waarschuwing te vuren”, meldde de BBC op 7 januari.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het dodental onder de demonstranten is momenteel onduidelijk, maar volgens de Kazachse autoriteiten zijn het er 164, onder wie zestien veiligheidsagenten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er 5135 mensen gearresteerd.

Koningin van Vrede

“Ik vertrouw het Kazachse volk toe aan de bescherming van Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de Vrede van Oziornoje”, zei paus Franciscus. In Oziornoje – een dorp in het noorden van Kazachstan – bevindt zich het nationale heiligdom van de Koningin van Vrede.

Kazachse katholieken

Hulpbisschop Athanasius Schneider van Astana, zei op 8 januari op Twitter dat de naar schatting 250.000 katholieken in het land veilig waren.

“De katholieken in Kazachstan zijn dankzij God veilig. In onze kerken blijven we de heilige Mis vieren, houden we eucharistische aanbidding en bidden we vooral voor vrede in ons land en voor harmonie in het sociale leven, waar het Kazachse volk naar verlangt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bronnen: Catholic News Agency en NOS

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.