Paus Franciscus heeft vier zalig verklaarde Argentijnse martelaren een model van rechtvaardigheid en evangelische liefde genoemd. Op zaterdag zijn in La Rioja een bisschop, twee priesters en een leek zalig verklaard. Onder hen de vermoorde bisschop Enrique Angelelli, die ook wel bekend staat als de ‘Argentijnse Oscar Romero’.
De vier nieuwe zaligen werden in 1976 vermoord onder het militaire regime omwille van hun sociale inzet en verdediging van mensenrechten. De paus zei aan het einde van het zondagse Angelusgebed dat het leven van Enrique Angelelli Carletti, Carlos de Dios Murias, Gabriel Longueville en Wenceslao Pedernera een voorbeeld is voor “wie zich inzet voor een meer rechtvaardige maatschappij, die gebaseerd is op solidariteit”.
“Deze martelaren van het geloof werden vervolgd omwille van de rechtvaardigheid en evangelische liefde”, zei Franciscus, die de menigte op het Sint-Pietersplein aanmoedigde om de kersverse zaligen te applaudisseren.
De vier mannen werden zaterdag tijdens een mis die werd voorgegaan door kardinaal Angelo Becciu, zalig verklaard. De prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen was naar het Argentijnse La Rioja afgereisd voor de plechtigheid. In zijn homilie omschreef Becciu de vier mannen als “gelovige getuigen van het evangelie” die standhielden in “hun liefde voor Christus en zijn Kerk ten koste van lijden en het extreme offer van het leven”.
Enrique Angelelli was net als zijn landgenoot paus Franciscus zoon van Italiaanse immigranten. Hij was een van de bisschoppen die de mensenrechtenschendingen onder het militaire regime (1976-1983) aanklaagde. Toen hij op 4 augustus 1976 terugkeerde van een herdenkingsmis voor twee door het leger vermoorde priesters en een vermoorde catechist –die samen met hem zalig zijn verklaard- werd hij van de weg gereden en, volgens getuigen, vermoord.
Hoewel aanvankelijk werd gedacht aan een tragisch ongeval, kreeg het Argentijnse bisdom La Rioja in 2015 toestemming van de Heilige Stoel om het zaligverklaringsproces te openen.
De martelaren van La Rioja zijn de eerste slachtoffers van de militaire dictatuur die als martelaar zijn verklaard door de Kerk. Tijdens de militaire dictatuur kwamen 19 priesters door geweld om het leven of verdwenen spoorloos. Elf werden ontvoerd en gemarteld, nog eens 22 vastgezet. (CNS/KN)